Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak provést elektroměrový rozvaděč -odběrné místo FVE + tarif C27D?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak provést elektroměrový rozvaděč -odběrné místo FVE + tarif C27D?  (Přečteno 592 krát)
Petr Bryks
*

« kdy: 25.11.2024, 10:29 »

Jak provést elektroměrový rozvaděč, pokud bude na odběrném místě (firma) FVE a C27D pro elektromobil? Kam bude připojená FVE je celkem jasné, na jistič  měření mimo NT, pokud bude tarif elektřina pro soláry,4Q elektroměr asi podle mě bude měřit přetoky  VT/NT podle reálných přepínacích časů. Měly by tam tedy být 2 pozice pro HDO, jedno HDO  N0% a druhé HDO  VT/NT?.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Vít Rotrekl
*

« Odpověď #1 kdy: 27.11.2024, 11:09 »

Myslím, že je to stejné/obdobné jako pro C57(C55,C56,C45...).
Tedy jeden elektroměr pro běžnou spotřebu, za kterým bude napojena spotřeba domu, který bude bez HDO. A druhý elektroměr pro nabíječku, ke kterému bude připojeno HDO.
A teď je otázka kam připojit FVE, jestli za ten pro nabíječku, nebo pro běžnou spotřebu.
Nevím jak velká bude FVE a kolik vyrobí a kolik a kdy se bude nabíjet EV, jestli by nebylo lepší, krmit FVE celý dům, kdy vyrobenou el. energii spotřebuje běžný provoz firmy, a až případné přetoky za elektroměrem by byly nějakou formou sdílení elektřiny využity pro nabíjení EV.
Nebo tu FVE napojit za elektroměr pro nabíječku/ky a přetoky potom opět formou sdílení spotřebovat přes druhý elektroměr.

To bude chtít papír, tužku, kalkulačku a počítat.

Nicméně osobně si myslím, že sazba C27 bude mít spínání, a tím nižší cenu za kWh někdy v noci. Nevím, kdy se bude EV nabíjet, jestli přes noc, nebo přes den. A taky nevím jaké jsou cenové rozdíly za kWh v C01/02 a C27. Jestli se takováto úprava OM a změna sazby vůbec finančně vyplatí.

A je taky možné, že to chápu špatně. Tedy to co se týče zapojení OM.

Řešil jsem nedávno přípravu pro D27 pro byt, tam se dělala příprava na HDO, s tím že zásuvka pro nabíjení nemusí být blokovaná, ale příprava/vydrátování ER muselo být provedeno na dvojsazbu, tedy ER, HDO, jistič pro HDO, dráty pro blokování atd. Nevím co potom EG.D osadili, jestli jen dvoutarifový elektroměr, nebo i HDO. Vím jen, že jsem to měl dobře připravené a technik "neco" osadil, zaplomboval a hotovo. Nebyl jsem přítomen u montáže, ani jsem se nebyl mrknout.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Mírně pokročilý RT Úsměv
Rozvodak
*

« Odpověď #2 kdy: 27.11.2024, 20:47 »

Což o to, elektroměrů můžete mít třeba deset i s HDO. Otázka zní jestli je to opravdu třeba. Stejně  tak rozlišovat nabíječky jako takové a uvést distributora.

Montér ve službách rozvodných závodů.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.035 sekund, 21 dotazů.