všem,
raději hned na začátku uvedu, že jsem naprostý laik minimálně co se elektřiny týče, ale protože pracuji v oboru stavebnictví, tak se mě problematika výroby elektřiny z OZ nějakou měrou dotýká. Z tohoto důvodu jsem si přečetl vyhlášku č. 114/2023 Sb. a byť jsem laik, tak mě napadaly stejné otázky jako ty výše uvedené.
Nevím, zda to nějak pomůže, spíše bych tipoval, že ne, ale HZS má na svých stránkách uvedu brožuru (ke stažení zde:
https://www.hzscr.cz/clanek/prakticka-doporuceni-pro-bezpecnost-a-pozarni-prevenci-stresnich-fve.aspx), kde na několika místech hovoří o napětí 400 V. Na poslední straně brožury "souhrn zásad", v části "Požární zásah na FVE" je uvedeno, cituji: "V technickém listu FVE vyznačit mj. vedení tras, možnost zálohování energie (u ostrovního systému typ a umístění akumulátorů),
možnost odpojení živých stejnosměrných částí s hladinou napětí max. 400 V. Technický list FVE umístit na vnitřní straně dveří elektroměrovéh
o rozvaděče."
Z výše uvedeného by možná šlo dedukovat, že za bezpečné napětí je považováno napětí 400 VDC, ale vzhledem k tomu, že je toto uvedeno v jakési brožuře, jejíž obsah není nikterak závazný, tak je potřeba být obezřetný.