Obracím se na vás s dotazem. Mám v domu udělaný rozvod 12V pro internet a kamery napájený zdrojem MEAN WELL AD-155A s funkcí nabíječky. U toho mám gelovou baterku. Nově k tomu řeším zálohu pro doběh čerpadla ke kotli. Na to jsem sehnal UPS na 12V baterii , s možností připojit externí baterku a dohledem přes datovou síť.
Přemýšlím, jak to udělat, abych nemusel mít 2 baterie, ale jen tu jednu a ideálně furt nabitou. Určitě nechci jít cestou, že bych dal 12V zdroj za UPS a měl tak ztráty z měniče ze 12V na 230V a pak zpět.
Napadá mě varianta, že baterii zapojím na UPS, zdroj Meanwell napojím nabíjecími svorkami k baterce přes diody, takže když půjde elektřina, nabíjet Meanwell baterii nebude, ale 12V rozvod přes něj pojede normálně. Pokud by to vypadlo, tak na baterii pojede zdroj i UPS. Obojí má v sobě i odpojovač, takže by se baterie neměla hluboko vybít. Ale jistý si tím nápadem moc nejsem

Druhá možnost by byla nabíjet baterii Meanwellem a v případě výpadku napájení to čerpadlo na UPS přepnout ručně nebo nebo třeba stykačem. Ale to se mi zdá dost nespolehlivé. Navíc chci věřit, že UPS nabíjí baterku šetrněji a dýl pak vydrží než přes ten Meanwell i když asi za cenu mírně větší spotřeby. To jsem ještě nezkoumal, kolik UPS žere v klidu. Nicméně možnost to taky je, pokud by nešla ta první uvedená.
Díky za rady.