Vrhnete se dobrovolně na připomínkování nové ČSN ...1610 okamžitě?

(1/4) > >>

Jaroslav Borovec:
Jiří Váňa z nymburského PŠISu dává tip na připomínkování nové normy, která nahradí stále žhavé ČSN 33 1600 a 33 1610.

Existuje možnost se dobrovolně přihlásit k připomínkování . Může to udělat kdokoliv z tohoto fóra. OSVČ, zaměstnanec, student, důchodce ...

Co myslíte? Přihlásí se někdo, koho se tyto normy přímo dotýkají?

Nebo to zůstane tradičně bez připomínek a po uvedení nové normy v platnost se spustí vlna nadávek na téma "oni si nahoře rozhodli bez nás"?

Rozmahel Vladimír:
Myslím, že to funguje trochu jinak. My jako elektrotechnic i jsme nuceni se nové normy učit a učíme se jim rozumět. Ten, kdo je pověřen tvorbou normy, což je dnes komerční záležitost, to dělá za peníze. Ono to stojí dost času a námahy těm normám rozumět a pochopit to, co mnohdy ani tvůrce netušil, případně ho ani nenapadlo, jaká blbost může elektrotechnik a při čtení napadnout.  :D. Věřím ale, že to normotvůrce dělá s nejlepší vůlí a svědomím.

Milan Karvánek:
TO: Borovec> a on se nás zpracovatel nových norem na něco snad ptá a žádá si nějaké připomínky? Pokud by kdy nějaký zpracovatel normy chtěl znát názory řadových elektrikářů proč se jich tedy někdy nezeptá? Tedy proč nevytvoří takové podmínky a systém, který by vůbec nějaké připomínkování umožnil? (ano třeba po dohodě s redakcí Elektriky, třeba právě prostřednictví m diskusí)
Takže já tu vaší informaci beru jenom jako plácnutí do vody.
Hlavy pomazané řeší své "globální" problémy a snaží se spasit všeobjímající bezpečností svět a my elektrikáři zase musíme denně makat abysme měli co jíst.

Kamil Novák:
Citace: Rozmahel Vladimír  14.10.2008, 19:28

Ten, kdo je pověřen tvorbou normy, což je dnes komerční záležitost, to dělá za peníze.

Měl jsem možnost se na toto téma v minulosti bavit se 2 spolutvůrci různých norem a pokud mi nelhali (a neznám pro to důvod),  tak vlastní tvorba normy nebo práce na zavedení mezinárodní normy není rozhodně bussines.  (no)
Kdyby tomu tak bylo, tak by se jistě dávno našlo tolik "tvůrců",  že by Věstník musel vycházet týdně.  ;)

ALCR:
     Zadarmo to jistě nedělají a lobisté firem taky rádi zaplatí za prosazení svých obchodních zájmů v normách.

O tom připomínkování jsem kdysi taky uvažoval, ale nebyl jsem schopen nalézt ne stránkách ČNI kde se mám přihlásit a jak si mám vybrat normu o kterou mám zájem.
     Pokud někdo víte jak a kde se do připomínkování přihlásit dejte odkaz.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana