Čo všetko na doplnkové pospojovanie?
Zdenek Hejčl:
Este by ma zaujimalo, ako mam pospojovat to potrubie? Ta vrstva hlinika ma hrubku 0,4mm a je medzi dvoma vrstvami polyetylenu. Nestaci to pospojovat v blizkosti bojleru, kde su aj nejake kovove armatury , tam nie je problem s pripojenim vodica pospojovania.
Na topení se požívájí trubky se 3 vrstvami polyetylén, hliníkem a polyetylén a já bych rozhodně nespojoval není jak , protože odstraním-li vchní vrstvu polyetylénu změním fakticky parametry trubky!!! (zle)
Parametry jsou počítané na kompletní průřez a tlaková voda dokáže věci.
Tak bych to připodobnil jako bych oholil kabel na jednotlivé žíly a dal do vody on to vydrží se základní izolací, ale já mám zaděláno na ........! ;)
K tomu by se měli vyjádřit topenáři.
Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek Hejčl 20.10.2008, 18:28
Este by ma zaujimalo, ako mam pospojovat to potrubie? Ta vrstva hlinika ma hrubku 0,4mm a je medzi dvoma vrstvami polyetylenu. Nestaci to pospojovat v blizkosti bojleru, kde su aj nejake kovove armatury , tam nie je problem s pripojenim vodica pospojovania.
Na topení se požívájí trubky se 3 vrstvami polyetylén, hliníkem a polyetylén a já bych rozhodně nespojoval není jak , protože odstraním-li vchní vrstvu polyetylénu změním fakticky parametry trubky!!! (zle)
Parametry jsou počítané na kompletní průřez a tlaková voda dokáže věci.
Tak bych to připodobnil jako bych oholil kabel na jednotlivé žíly a dal do vody on to vydrží se základní izolací, ale já mám zaděláno na ........! ;)
K tomu by se měli vyjádřit topenáři.
Rozholovat v žádném případě - pokud pospojovat, tak armatury na té trubce ::)
Kamil Novák:
Citace: Maros Macik 20.10.2008, 07:27
Drez v kupelni netreba pospojovat? Tak to som prekvapeny a odporuje to mojmu logickemu chapaniu. Ved aky je rozdiel medzi kovovou vanickou v kupelni a nerezovym drezom v kuchyni?
Dřez v kuchyni ? A varná deska i s vestavnou troubou tamtéž ? (ssur)
To ten váš projektant nemyslí vážně, že ne ?
To on má jen poněkud zvláštní smysl pro humor, že ? (surprice)
A já naivní blázen tady polemizoval s přítomnými pospojovači o vodovodních bateriích. (doh)
Taková bezvýznamná lapálie (whist)
Zdenek Hejčl:
Poslal: Fuk Tomáš
Rozholovat v žádném případě - pokud pospojovat, tak armatury na té trubce Kroutím očima
Ta armatura není spolehlivě propojena s hliníkem a pospojovat cca 5cm armatury? Dalo by se říci izolovaně uložené, jaký to má význam? Kostra bojleru by měla být pospojena a jak je připojena k těm trubkám přes armaturu? Pak by byla spojena přes tento bojler závitem což je vodivé spojení.
Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek Hejčl 20.10.2008, 19:22
Ta armatura není spolehlivě propojena s hliníkem a pospojovat cca 5cm armatury? Dalo by se říci izolovaně uložené, jaký to má význam? Kostra bojleru by měla být pospojena a jak je připojena k těm trubkám přes armaturu? Pak by byla spojena přes tento bojler závitem což je vodivé spojení.
Problém té plastové trubky s kovovou mezivrstvou je v tom, že ji nelze považovat ani za vodivé spojení, ani za izolant. Kontakt té kovové vrstvy (na oříznutém konci trubky) se šroubením či armaturou je spíše náhodný - možný, ale nespolehlivý. Přitom ta trubka může přivést zvenčí (tj. z prostoru mimo koupelnu) cizí potenciál.
Trubka jako taková má vnější povrch izolovaný, takže na trubce samotné není co řešit. Je ovšem co řešit na kovových předmětech na tuto trubku připojených.
Podle mne je tedy správně provést pospojení s první kovovou armaturou/spojkou na trubce při vstupu do koupelny (pokud se předtím větví, tak na všech větvích). Pak je zajištěno, že zvenčí žádný potenciál nepřijde.
Pravděpodobně to vypadá tak, že na trubce pro teplou vodu je tím prvním možným místem pospojení el. boiler/pojistný ventil, a na trubce pro studenou vodu že to jsou až výtokové armatury. Je možné, že tam jsou kovové uzavírací ventily pro celou koupelnu - pak by to správné místo byly ony (+boiler).
Vzhledem k tomu, že neznáme konkrétní topologii, těžko k tomu říci něco konkrétnějšího .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana