Lze nabíjet 6V baterii 14V zdrojem ?
Jára Cimrman:
Před nedávnem jsem si zakoupil přenosnou akumulátorovou svítilnu.
Na svítilně napsáno 9V 300mA, na se svítilnou dodané nabíječce 9V 300mA,
až potud v pořádku.
Ale při otevření svítilny jsem zjistil,
že obsahuje uzavřený olověný akumulátor 6V.
Dále jsem proměřil voltmetrem nabíječku, a ten ukázal 13,5V.
Mohu bez nebezpečí zničení 6V akumulátoru tento nabíjet přiloženým zdrojem 13,5V?
Martin Novák:
Ocekaval bych, ze desticka s obvody v te svitilne nebude jen na paradu. Je zcela bezne, ze k zarizeni ktere ma uvnitr aku 6V je dodavan napajec ktery dava treba 9 nebo 12 voltu. O stabilizaci nabijeciho proudu a pripadne ukonceni nabijeni se postara elektronika uvnitr...
Jara Cimrman:
Jasně (doh) (doh). Taky mě to mohlo napadnout. Díky
Dingo:
Jo a pokud by někoho napadlo nabíjet třeba 6V Pb aku 12V nabíječkou na aku, tak to lze taky!! Jen je potřeba mezi aku a nabíječku do obvodu vřadit 12V 21W nebo 35W žárovku - do série!! Toto se ovšem týká jen těch nejjednoduššíc h nabíječek - bez elektroniky(jen trafo a usměrňovač)!!
Zdenek 2752:
Odpověď na otázku jestli lze nabíjet baterii 6V 14V zdrojem je dost komplikovaná. Záleží na tom, jaký je to zdroj. Stabilizovaný, nestabilizovan ý, s omezením výstupního proudu,
Dále záleží na vlastnosti baterie. Jaký má vnitřní odpor, jaký snese nabíjecí proud atd.
Také záleží na tom, (jak již bylo napsáno) co je mezi zdrojem a baterií.
Dělaly se nabíječky které mohly nabíjet automobilové baterie 6V i 12V bez nutnosti přepínání. Tyto nabíječky byly konstrukčně řešené tak, že prostě větší proud nedají a přitom nejsou přetížené. Rozebírat proč tomu tak je, by bylo na podstatně obsáhlejší diskuzi.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana