Proč nesmyslně vybavuje RCD?

(1/5) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Řešil jsem situaci v jednom panelákovém bytě po rekonstrukci jádra. Situace je následující:
1) Přívod 3Jx4, TN-S (rozděleno u hodin).
2) V rozvodnici je svorkovnička N a PE.
3) Některé vývody jsou TN-C, některé TN-S. Občas přeznačený vodič na ZŽ, u světelných obvodů. Jednou je vyveden z N a jednou z PE.
4) Ze zásuvky v kuchyni napojen světelný okruh. Na jednom jističi je zásuvka TN-C i TN-S
5) Za chráničojistič em Kania 16B/30mA odchází dva samostatné okruhy pro dvě zásuvky v koupelně.

A teď problém:
a) Najednou začal padat chránič v okamžiku, kdy do zásuvky zastrčí vidlici od pračky. Pračka je úplně nová a může být i vypnutá (tlačítkem).
b) Pokud se pak podaří nahodit chránič, tak ten drží do okamžiku, než na jiném okruhu mimo chránič (TN-C) nezapnou vysavač.
c) Neměl jsem s sebou jiný měřák, jenom PU - izolační stav pračky L-PE a N-PE na zástrčce dobrý.
d) Když do zásuvky vrazím cokoliv jiného (kávovar v třídě I),  chránič drží. Dělá to jenom pračka.
e) Chánič: Idelta = 18mA, t(5In) = 15ms

Nechápu, proč mi padá chránič, když spustím spotřebič II. třídy na okruhu, se kterým zdánlivě nesouvisí. Nebo proč spadne v okamžiku, kdy do zásuvky vrazím vidlici vypnuté pračky. Do jaké míry na to má vliv ten binec v rozvodech? Už jsem tak intelektuálně na dně, že mě fakt nic nenapadá.

Fotka je z mobilu, jenom pro přehled.

Štefan Beláň:
TO: Svejkovský

Z toho fota se moc nevyčte.  :-\
Předpokládám, že je přes chránič napojený některý vodič PEN. Pak už je jedno co zapnete a chránič padá na základě velikosti proudu a vodivosti jednotlivých vývodů.

Jste technik, nakreslete si přesné schéma a určitě vám to bude hned jasnější.
To schéma by mne také zajímalo? :)

PS: Zapojení rozvaděče je super!  (zle) Co znamená ten kabel CYKY 5x na vývodu z chrániče? :o

Rozmahel Vladimír:
Někde bude spojení N - PE za chráničem. Nevrací se ten modrý drát za chráničem zpět na sběrnu N? Potom by zapnutí odběru z fáze mimo chránič bylo taky chyba.

Jan Franěk:
Nejsem si jist, ale není náhodou vodič N za chráničem napojen na svorkovnici N? A co ostatní okruhy? jsou za chrániem, nebo je to chráničo jistič a jen pro koupelnu?
Možná bude závada v tomto zapojení. Určitě to znáte, bývá to nějaká "blbost" . Čekám Nza chráničem s N bez chrániče. Ale to jen hádám podle fotky.

A navíc má "milá " Kania. Vedle moelera jako pěst na oko

lyon:
Já bych odpojil veškeré dráty, které jsou za chráničem a potom připojil na chránič jen fázový a střední vodič, který je pro napájení pračky, tu bych strčil do zásuvky a klidně i zapnul. Potom bych postupně připojoval jednotlivé fázové vodiče a samozřejmě do páru i střední, které k sobě patří dokud mi nevypadne chránič. Po jeho výpadku přesně víte, který okruh ho vyhazuje ten bych důkladně zkontroloval, přepojil a musí to být OK!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana