Lze kombinovat napěťovou a proudovou ochranu u zásuvek?
Kokemon:
Zajímá mě jestli například zásuvky pro video TV a podobně mohou být chráněny jak napěťovou tak i proudovou ochranou zároveň tak aby nevypadávaly při každém zakolísání....
Petr Doležal:
Přibližte nám, co si představujete pod pojmem "napěťová ochrana". Jestli vám elektronika vypadává hlubokým podpětím, žádná ochrana to nevyřeší. Snad nějaká online UPS s menší baterií (jedná se zakolísání, nikoliv třeba 1 hodinový provoz tahem). A nebo odhalit viníka, třeba nějaký provoz s velkými proudovými rázy a tím vytvořená podpětí.
Jiří Schwarz:
Tahle problematika není o tom, jestli "buď anebo"
Proudová ochrana být musí. Tu tvoří jistič v nejbližším rozvaděči, bez toho se fungovat nedá!
Dále zpravidla proudovou ochranu tvoří pojistka na vstupu spotřebiče, která je tam proto, aby při nějaké závadě došlo k odpojení vadného zařízení tak rychle, aby se zbytečně nepoškodilo moc částí, aby nevypadl jistič od celého okruhu,...
Ochrana proti přepětí být může, je to vhodné.
Ochrana proti podpětí je problém, viz info od kolegy Doležala.
Kokemon:
Ne právě dělám rekonstrukci domu po částech a vím, že normálně se dává na vstup proudová ochrana 300 mA a pak normální 30 mA.To ovšem elektrikář moc nedoporučuje, nebo spíše o tom neví ( revizák mimochodem). Já chci jen vědět jestli to může být zapojeno dohromady. Proudový a napěťový chránič. Hlavně mi jde o to, že v literatuře se uvádí, že pro počítačovou zásuvku je lepší proudový chránič 0,03A nezapojovat protože při spínaní zdroje to často vyhazuje. (poklona)
Milan Karvánek:
TO: Kokemon> ;D :D mě snad napadá jen jaké jméno takový tazatel ;D Asi jste laik a nechápete co to jsou proudový chránič, napěťtový chránič, nadproudová ochrana a přepěťová ochrana, to se vám nedá vyčítat. Že ale pro vás pracuje elktrikář, který to také nechápe, to už pochopit neumím (wall).
Rekonstruujete dům, očividně bez dokumentace, protože jinak tohle by tam bylo uvedeno. Pracuje pro vás elektrikář, který vám neumí poradit. Hmm. Za dané konstelace vám asi není pomoci.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana