Musí být koncovka spotřebiče třídy II. neoddělitelně spojena se spotřebičem?
jiří filipín:
Dnes se mi dostal do ruky laboratorní přístroj na měření antibiotika v mléce.
Je americký.
Vidlici má pro třídu 2 a napájen je přes trafo.
Jenže vidlice jde odepnout od zdroje a nahradit asi 5 jinými vidlicemi.
Je to možné použít ?
V paměti mi vyskakuje věta třída 2 neoddělitelně spojena s spotřebičem.
Platí to ještě?
ALCR:
Předpokládám, že myslíte něco takovéhle ho
Ano požadavek na neoddělitelnos t vidlice, zásuvky, nebo konektoru na pohyblivém přívodu (ať již pevně připojeném, nebo odpojitelném) stále platí, tímto požadavkem se myslí, aby vidlice, zásuvka, nebo konektor II. třídy nešlo vyměnit bez jejich trvalého zničení.
Co se týče otázky toho napáječe (transformátoru) vidlice je zapojena (nacvaknuta) přímo do napáječe a já jaksi jakékoliv pohyblivé prodloužení na které se vztahuje onen požadavek neoddělitelnos ti nevidím, navíc bez fyzického poškození toho napáječe a jeho výměnných vidlic nikdo dvojitou izolaci napáječe nenaruší.
Jiný problém je se kvůli tomu za půl roku dohadovat s bezpečákem, který bude striktně trvat na neoddělitelnos ti, nedej bože za to bude chtít udělit pokutu, pokud je to nějaký anonymní neznačkový napáječ a ani nemáte doklad o prohlášení o shodě CE, radši bych to preventivně vyměnil za nový napáječ s nevýměnnou vidlicí (stojí kolem 200Kč).
kecal:
A co přilepit danou koncovku, pokud s přístrojem nebudu cestovat po světě.
Rozmahel Vladimír:
Ta podmínka neoddělitelnos ti vidlice platí pro pevně připojený pohyblivý přívod spotřebiče nebo nářadí. viz.6.3.1. b) ČSN 33 1610. Myslím, že to není váš případ.
ALCR:
Citace: Rozmahel Vladimír 02.10.2008, 07:45
Ta podmínka neoddělitelnos ti vidlice platí pro pevně připojený pohyblivý přívod spotřebiče nebo nářadí. viz.6.3.1. b) ČSN 33 1610. ........
Požadavek na neoddělitelnos t vidlice a zásuvky na pohyblivém přívodu (i konektorů, konektor nutno taky považovat za vidlici, nebo zásuvku dle konstrukce) je vyžadován všeobecně a ne jen na pevně připojeném přívodu dle ČSN 33 1610 či ČSN 1600.
Neoddělitelnos t vidlic a zásuvek na pohyblivém přívodu II. třídy požaduje ČSN 34 0350 Pohyblivé přívody a šňůrová vedení + Z1, Z2, Op. 1
viz. např. článek této normy ve zdarma stažitelné opravě této normy
http://pdfonline.cni.cz/wwwcsni/opravy/34/02611/Zmeny/73109.pdf
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana