Petr Foltýnek
|
|
« kdy: 29.09.2008, 10:05 » |
|
Ve svém bytě jsem vyměnil starou nevzhlednou "panelákovou" rozvodnici na omítce, osazenou proud. chráničem, 2x jističem 10A a 2x jističem 16A za plastovou rozvodnici pro osm modulů zapuštěnou pod omítku. Zakoupil jsem ji v Bauhausu. Osadil jsem ji a zapojil stejně jko byla ta stará, použil jsem však moderní komponenty Bonega. Proudový chránič 25A /30mA, 2x jistič 10A /B a 2x jistič 16A /B. Přívod do bytu je jednofázový z elektroměrové rozvodnice na chodbě, kde je jistič 25A. Mám vzdělání USO obor Silnoproudá elektrotechnik a a platnou zkoušku z vyhlášky 50/78 sb. pro paragraf 6.
Je nutná revize po takovéto výměně, nebo to lze považovat za opravu a revize nutná není?
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ
|
|
« Odpověď #1 kdy: 29.09.2008, 12:26 » |
|
1) I když by někdo mohl o nutnosti revize v tomto případě polemizovat (viz uvedená ustanovení norem), jak jinak si chcete ověřit, že je vaše instalace bezpečná ? Výměna rozvaděče není úplně bežnou údržbou nebo opravou. 2) Na chráničích nelze jejich parametry ověřit jinak než měřením. 3) Co je ale docela problém - stal jste se VÝROBCEM a to s veškerou odpovědností s tím související. BTW : je úplně jedno, že jste si rozvaděč vyrobil pro svou vlastní potřebu Jestli vás tato problematika zaujala, použijte tlačítko Vyhledávání, tam je spousta zajímavých příspěvků. 4) Jestliže jste použil chránič 25A a předřazený jistič je také 25A, tak to není úplně košer. PS : Ta stará "nevzhledná paneláková" rozvodnice asi nebyla až zas tak stará, že ? Nikdy jsem je neviděl osazené chráničem a vývody v TN-S.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #7 kdy: 29.09.2008, 14:20 » |
|
A zrovna katalog OEZ:
Max. předřazený jistič ..., LPN, LST: In jističe ≤ In chrániče
Tak nevím, co kdo kde vyhrabal.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Petr Foltýnek
|
|
« Odpověď #8 kdy: 29.09.2008, 14:43 » |
|
PS : Ta stará "nevzhledná paneláková" rozvodnice asi nebyla až zas tak stará, že ? Nikdy jsem je neviděl osazené chráničem a vývody v TN-S. V tom bytě byla rekonstruovaná elektroinstala ce nekdy kolem roku 1980, když zde bydleli mí rodiče. Ten chránič byl veliký, bílý, široký asi jako čtyři jističe starého typu. Štítek z něj byl stržený, netuším co to byl za typ. Proto jsem dal na doporučení kolegů a osadil 25A. Takže doporučujete udělat revizi a stím proudovým zatížením chrániče jste se tedy moc neshodli. Každopádně za váš čas.
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #9 kdy: 29.09.2008, 15:04 » |
|
TO: Foltýnek Když už jste osadil proudový chránič, tak jste také musel zhotovit i novou instalaci TN-S. Nebo ne? V tomto případě se již nejedná v žádném případě o opravu ale rekonstrukci, a je nutné také provést výchozí revizi. PS: V roce 1980 chránič? To jste si asi spletl, nebo bydlíte na Moravě - co?
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Petr Foltýnek
|
|
« Odpověď #10 kdy: 29.09.2008, 15:36 » |
|
TO: Foltýnek Když už jste osadil proudový chránič, tak jste také musel zhotovit i novou instalaci TN-S. Nebo ne? V tomto případě se již nejedná v žádném případě o opravu ale rekonstrukci, a je nutné také provést výchozí revizi. PS: V roce 1980 chránič? To jste si asi spletl, nebo bydlíte na Moravě - co? TN-S jiz byla realizována, psal jsem, ze jsem to zapojil naprosto stejne, pouze s jinymi komponentami. Do bytu jde L, N, a PE. L a N pres chránič, PE na můstek. Celý byt je zapojen trojdrátem. Do bytu jsem se nastěhoval v roce 1985, rekonstrukce elektroinstala ce byla provedena několik let předtim. Ano, bydlím na Moravě, přímo v Brně. Máte s tím nějaký problém?
|
|
|
|
|
ALCR
|
|
« Odpověď #12 kdy: 29.09.2008, 17:15 » |
|
TN-S jiz byla realizována, psal jsem, ze jsem to zapojil naprosto stejne, pouze s jinymi komponentami. Do bytu jde L, N, a PE. L a N pres chránič, PE na můstek. Celý byt je zapojen trojdrátem. Do bytu jsem se nastěhoval v roce 1985, rekonstrukce elektroinstala ce byla provedena několik let předtim. Ano, bydlím na Moravě, přímo v Brně. Máte s tím nějaký problém?
Copak o to chrániče v 80 letech existovaly, ale že by se před rokem 1990 někde v ČSSR dělala instalace TN-S a navíc v panelákovém bytě?? To se mi moc nezdá, pokud se nemýlím první TN-S instalace začali v ČR kolem roku 1995 (pokud ví někdo přesný rok tak ho napište). Nebo se na Moravě dělala v bytech TN-S s chrániči už před rokem 1990?
|
|
|
|
Miroslav Souček
|
|
« Odpověď #13 kdy: 29.09.2008, 20:23 » |
|
Copak o to chrániče v 80 letech existovaly, ale že by se před rokem 1990 někde v ČSSR dělala instalace TN-S Samožřejmě že ano. Třeba elektrionstala ce v místnostech pro zdravotnické účely ČSN 332140.
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #15 kdy: 29.09.2008, 21:35 » |
|
Ano, bydlím na Moravě, přímo v Brně. Máte s tím nějaký problém?
TO: Foltýnek Nechápu Vaší podrážděnou reakci. Žádný problém nemá, aspoň o něm nevím. Ptal jsem se na Moravu proto, že chrániče v letech 1980 nebyly v ČSSR běžné. Chrániče se v té době používaly pouze ve zdravotnictví, no a pochopitelně na Moravě.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #17 kdy: 30.09.2008, 06:36 » |
|
TO: Foltýnek Při změně nebo výměně jištění musí být vždy revizní zpráva..
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|