Jak vyřešit souběh plynového potrubí a nn kabelů v podhledu?

(1/2) > >>

Petr Moos:
Rekonstruuji  právě RD a na veškerou elektroinstala ci jsem použil kabely CYKY 3Cx1,5,resp. 3Cx2,5 volně tažené nad CD profily budoucího sádrokartonové ho stropu.

Souběžně řeším instalaci plynového potrubí ,kde mě plynař tlačí do řešení projít s plynovou trubkou po chodbě v podhledu až do koupelny, kde by měla z podhledu vyběhnout a zaústit do plynového kotle.

Potíž je jedna:na začátku a na konci chodby asi 6 m dlouhé a asi 1,75 m široké mám umístěny svorkovnice pro světla (klasika,kulaté krabice s víčkem, uvnitř zapojení pod šroubky na věnečky).
Napadá mě, co by se časem mohlo stát při zajiskření některého ze zde zapojených vodičů při současné netěsnosti plynového potrubí(bude řešeno lisovanou měděnou trubkou).

Napadají mě asi 3 možnosti řešení:
1. vyměnit věnečky v tomto úseku za WAGO svorky ,které pro jistotu omotat izolací, případně něčím zalít,
2. propojení provést lisovanými kabelovými spojkami, opět s nějakým krytím,
3. přesunout krabice pod podhled (do toho se mi ale vůbec nechce, protože to by si vyžádalo přesekávání hned několika kabelů - rozuměj jejich nové natažení).

Co byste mi poradili vy?

Lubomír Jindra:
  ,  nic ve zlém, ale Vaše nápady se mi zdají poněkud paranoidní   ::)  Když se tak bojíte jednolité plynové trubky... co všechno se asi může stát v plynovém kotli?  (jupi)

Nechte elektroinstala ci tak jak je a pro klid duše si pořiďte detektor plynu  :)

Petr Moos:
Citace: Lubomír Jindra  22.09.2008, 22:27

,  nic ve zlém, ale Vaše nápady se mi zdají poněkud paranoidní   ::)  Když se tak bojíte jednolité plynové trubky... co všechno se asi může stát v plynovém kotli?  (jupi)

Nechte elektroinstala ci tak jak je a pro klid duše si pořiďte detektor plynu  :)

To ,že nejste paranoidní ,ještě neznamená ,že po vás nejdou... :D
Ale vážně... (poklona)  aspoň za uklidnění ,že situace není tak zlá ,jak na první pohled vypadá...ale ty WAGO svorky tam asi dám ,  z hlediska kontaktu mi přijdou spolehlivější než věnečky.
Jenom si říkám ,jak asi paranoidní musí být výrobce kotle(DAKON)...už jen při pohledu na jejich pohyblivý přívod...mnoha pólový konektor pro připojení do kotle ,pravděpodobně z důvodu četných zhášecích obvodů.
Detektor plynu mám samozřejmě v plánu ;).

Jaroslav Mrázek:
A může se vést plynové potrubí v uzavřené dutině, kde hrozí nebezpečí nahromadění plynu? Když mi před asi 10-ti lety dělali plynové potrubí pod stropem, tak mě upozornili právě na to, že toto potrubí nesmím zakrýt podhledem. Jak je to v souladu s požadavky norem nevím. Mám to jen z vlastní zkušenosti.

Petr Moos:
To bych právě rád věděl ,co o tom říkají příslušné technické normy.Já se v nich odjakživa nerad probírám...sna d by mohl odpovědět někdo ,kdo je v nich kovanej.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana