Jaký je nejnižší průřez vodiče PEN v síti TN-C do 1000V?

<< < (2/3) > >>

Jaroslav Jonáš:
Řešení je jednoduché. Rozvaděč vydrátován "desítkou" být nemusí, stačí "šestka". Vodič PEN 6mm2 může být jak v neměřené části, tak i za elektroměrem a rozdělí se v nejbližším vhodném místě, v podružné (bytové) rozvodnici. Tak v čem je problém ?

Ivar Majda:
No pane Jonáš(i) nevím jestli jsem vás dobře pochopil ale např podmínky STE cituji : "Pro přívody a vývody z elektroměrů s přímým měřením musí být nejmenší průřez  vodičů    10 mm2 Cu nebo 16 mm2 Al" (jinou síť než TN-C nepřipouštějí).

Jaroslav Jonáš:
Pane Majdo, vycházím z platného znění ČSN 33 2000-5-54; Jinak jednotlivé distribuční společnosti sice poskytují stejné služby (každá na svém území),  ale každá má svoje technické požadavky, které se mezi sebou různě liší. Například VČE připouští u měřicíhho zařízení přechod z TN-C na TN-S. Náhodou mám rovněž před sebou technické požadavky STE, kde požadují přívod do elektroměrovéh o rozvaděče i vývod výhradně v soustavě TN-C, a to s nejmenším průřezem 10 mm2 Cu. Tento požadavek vznikl současně s platností ČSN 33 2000-5-54; Směrnice STE je ze srpna 2002 a v listopadu 2002 vyšla změna ČSN 33 2000-5-54 ohledně úlev průřezu vodiče PEN u měřicích zařízení. Směrnice tedy vašla dříve a změnu normy nezastihla. Možná i STE na změnu normy nějak zareagovala.

Ivar Majda:
No já nevím jaké máte zkušenosti s STE vy ale co znám já tak pokud to nemáte dle jejich směrnice tak vás prostě nepřipojí.Vždy jsem byl odkázán na jejich technické požadavky (na jejich web stránkách)a bylo po diskuzi.
Jinak na změnu měli 3 roky.
Na téma rozpory mezi normou a tech.požadavky distributorů tady již pár diskuzí proběhlo ale bez nějakého výsledku.Pokud po nich něco chcete,přistoupíte na jejich pravidla hry nebo máte smůlu.Toť má zkušenost.

Jaroslav Jonáš:
Nemám přímou zkušenost se společností STE, pouze pár informací ze semináře a s jejich technickými podmínkami v tištěné podobě (vydání srpen 2002),  které tam rozdávali. Mě se týká oblast VČE. Každá společnost si sama vydala technické podmínky a na nich zřejmě trvá. To, jak změnu normy promítnou do svých podmínek, není tedy u všech stejné, bohužel.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana