Smím použít na obvod hromosvodu hliníkové lano?
Lukáš Nový:
Po příbuzném mi zbyla v garáži kluba hliníkových lan různých průřezů. Nyní uvažuji o hromosvodu a chci se zeptat, zda je toto vhodný materiál pro hromosvod nebo musí být pouze FeZn? A jaký průřez toho hliníku bych mohl případně použít?
Díky
Georgis Fasulis:
Podle platné ČSN 341390 (Předpisy pro ochranu před bleskem) je použití hliníkových lan na vedení a svody hromosvodných soustav NEPŘÍPUSTNÉ!
Povoleny jsou následující materiály:
Hliníkový drát průměr 10mm, FeZn drát, FeZn lano, ocelový drát s měděným pláštěm, měděný drát, měděné lano, hliníkové lano s ocelovou duší (AlFe) a hliníkový pásek.
Zjistěte si, jestli to nemáte náhodou lana AlFe, tam by pak nebyl problém. V tom případě byste potřeboval lana 50, 70 nebo 95 mm2.
Jan Hájek:
V zásadě to možné je,ale pokud nemáte informaci o složení hliníkového lana bude problematické určit zda životnost bude srovnatelná třeba se slitinou AlMgSi, která se běžne používá. Největší důraz bych kladl na povrchovou úpravu lana, zda oxidací nevznikne špatně, nebo zcela nevodivá vrstva a nedojde časem k změně mechanické pevnosti lana.
Minimální průřez je 70 mm dle 341390 Z4.
Georgis Fasulis:
Pan Hájek má pravdu. Lana Al už zakázana nejsou. Změna 4 z roku 1996 je již umožňuje. Nevšiml jsem si toho, změnu mám založenou až na konci normy. :-) Pan Hájek mě na to upozornil, a já mu za to (poklona) . Zároveň se omlouvám tazeteli za neúmyslnou mystifikaci. Pane Nový, poslechněte pana Hájka, ten je na tuto problematiku dborník na výši. :-)
Stanislav Bartel:
Lana s elektrotechnic kého hliníku s pramenem minimálně 1,7 mm v průžezu 50 mm2 jsou snad povolena. Nebo né? Stejně jako drát s d=8 mm v průžezu 50 mm2,nebo pásek s min.tlouťkou 3 mm v průžezu 70 mm2. Legovaný hliník AlMgSi určitě v průřezu 50 mm2 povolený je,stejně jako lana s legovaného hliníku-Aldrey. Je to tak?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana