Musím opravdu zemnit i jednoplamenné lampy, které mají skrze kovovou trubku?

(1/3) > >>

J.Hajný:
Jsem výrobce svítidel a jistým revizním technikem mi bylo sděleno, že musím zemnit i jednoplamenné lampy, které mají skrze kovovou trubku protažen vodič H03VV-F 2x0,75mmq zapojený přímo na kontakty objímky.

Doposud jsme tyto lampy nezemnili.
Lampy, které mají více zdrojů a vodiče z objímek jsou spojeny v kovovém krytu samozřejmě zemníme na zemnící kontakt spojený s vodivými částmi lamp.

Mohl by mi někdo tento problém rozuzlit.

Jirka Š. Svejkovský:
Jste-li výrobcem, pak je lampa výrobkem. Podle zákona 22/97 a ve znění nařízení vlády 17/2003 Sb. jste povinen dodržet určitý postup. Kontrola revizním technikem rozhodně nestačí.
Jedním z nich je například vydání ES prohlášení o shodě a označení výrobku značkou CE. Jak chcete takové prohlášení vydat, když nemáte jasno v ochraně před nebezpečným dotykem?
Na revizáky vždy platilo vypracování kvalitní technické dokumentace, kde mimo jiné určíte ochranu. Pak nebudete licitovat o tom, zda se jedná o ochranu dvojitou izolací nebo samočinným odpojením od zdroje v síti TN.

J.Hajný:
 (poklona)  za vyčerpávající odpověď, ale toto vše samozřejmě splňujeme.Proh lášení i potřebné certifikáty máme, ale tvrzení revizního technika říká něco jiného než norma EN 60 598. Tak chci vědět kdo má pravdu?? Revizák tvrdí, že jednoplamená lampa která je vyrobena v třídě ochrany II a takto je děláme již několik desítek let a byl na tyto lampy vydán certifikát EZU,  musí mít připojen ještě zž vodič.

Štefan Beláň:
TO: Hajný

Jestliže Vy jako výrobce deklarujete, že váš výrobek splňuje podmínky ochrany II. třídy, nemůže nikdo tvrdit něco jiného (snad jen soud a vyjádření zkušebny). Připojení ochranného vodiče PE na kostru svítidla tř. II je nesmysl.  (doh) Naopak, kabel musí být bez zl/žl vodiče a s flexo vidlicí.

Doufám, že jste dobře obeznámený s ČSN EN 61140 ed. 2  (33 0500) "Ochrana před úrazem elektrickým proudem - Společná hlediska pro instalaci a zařízení" (norm)

Jirka Š. Svejkovský:
Zeptejte se kolegy RT jak je ukostřeno vřeteno vrtačky.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana