Neverending story o ČSN nás prostě baví!!

<< < (2/3) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: Kamil Novák  30.08.2008, 16:51

...."draze placené v rámci monopolu".  (wall)  (zle)

Monopolu? Státní podnik je monopolní, ale stát jsme my, všichni. Takže nebojte, peníze zaplacené ČNI jdou zpět do státního rozpočtu, kde je s nimi naloženo pro blaho nás všech  (whist)

Marek Dlouhý:
To nemusím používat tlačítko jen tady. To je bohužel všude.  >:( Otázka je spíše "co s tím?" Na mě to dělá dojem, že zpoplatněním přístupů k informacím se z nás stát snaží udělat jednostranně orientované "odborníky",  což nám zamezí kecat "do všeho".
Já vím, že to zní jako hodně přitažené za vlasy, takže to neberte nijak vážně. Ale stejně...  ;)  

Miroslav Revús:
S tým platením za normy to nie je len v Čechách a na Slovensku. Keď som zháňal texty noriem v originálnom znení, tak som narazil na rovnaký problém. Oficiálna stránka IEC (www.iec.ch) tiež požaduje platené členstvo pre záujemcov o normy. To isté platí aj pre Britániu.
Proste za informácie sa platí všade, nielen v Amerike. Nejaké normy v pdf formáte sa dajú zohnať na stránkach s nie práve "kóšer" obsahom, ale aj tie sú už nahradené novými.

Miroslav Minařík:
Samozřejmě, že se za vše musí platit. Normy zdarma taky nejsou v pořádku. Ale dával jsem do souvislosti to odtržení neodborné veřejnosti od základních technických vědomostí.
Veřejnost samozřejmě primárně nic z norem nezajímá. Pokud ano nikde se to nedozví, protože nemají odkud. A když už se najde někdo, kdo pátrá po informacích, dostane odkaz na www.cni.cz.
S několika takovými jsem hovořil. Příště to vezmu na záznam. V naší společnosti je toho víc špatně, než poměr výdělku a cen.
Ale pravděpodobně budu jeden z mála, který tyto skutečnosti nepřipisuje "těm nahoře". Když totož půjdete "tam nahoru" budete zklamáni tím, že tam konkrétního viníka nenaleznete.

Jiří Schwarz:
Předem se omlouvám, že úplně odbočím od elektrotechnik y a možná se vyjádřím neslušně.

Přestože žijeme v právním státě, je přístup k dodržování technických norem všeobecně bordel, chlív a anarchie!
Malý praktický příklad: projektant vyprojektoval u nás nějaké místní komunikace. Cosi se mu líbilo v ČSN 73 6110 (Silnice a místní komunikace) a tak si to prosadil. Zmíněná norma je jako většina norem nezávazná. V několika věcech se ale dostal do rozporu s ČSN 73 6102 (Křižovatky),  která je ale závazná (uvedeno jak v normě samotné, tak v zákonech týkajích se provozu na pozemních komunikacích a odkazujících na zmíněné normy).

A aby to nebylo tak jednoduché, existují ještě jistá pravidla, daná předpisy s technickými požadavky, ale např. TP103 pro navrhování obytných zón je v rozporu se zákonem o pozemních komunikacích (13/1997)

Ale co s tím? Projektant tvrdí, že kdyby to namaloval jinak, neschválila by mu to Policie. Policie tvrdí, že to nemůže změnit, protože to zkolaudoval a dal do provozu stavební úřad. A stavební úřad tvrdí, že to nemůže změnit, protože je to podle projektu autorizovaného projektanta.

ZLATÁ ELEKTROTECHNIK A...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana