, nechci zbytečně zakládat nové téma, proto jsem se rozhodl připojit k jedné z mnoha debat, které se touto problematikou zabývají. Rád bych se obrátil s prosbou o posouzení následující situace na některého odborníka. Nejdřív bych si dovolil citovat z oznámení, které bylo doručeno všem nájemníkům pravděpodobně na základě revizní zprávy elektro: "
Revizí elektrického zařízení v našem domě bylo zjištěno, že při výměně kovových stoupacích vodovodních rozvodů za plastové potrubí nebyl v souladu s ČSN 37 5215 a ČSN 33 2135, část I. natažen nový pospojovací zemnící vodič, na který by byl připojen stávající systém ochranného pospojení v koupelnách. V suterénu musí být ochranné vodiče od jednotlivých stoupaček připojeny na EPS, se kterou budou propojeny všechny kovové hmoty v domě (litinová kanalizace, plyn, kovové vodovodní potrubí, atd.) Stávající připojení ochranného pospojení pouze na plynové potrubí je v rozporu s ČSN 33 2000-5-34/543.2.4". K tomu ještě na doplnění informací o našem panelovém domě dodávám, že se jedná o 12 poschoďový dům, v němž jak je psáno, byla provedena výměna kovových stoupaček za plastové (u malých bytů 1 stoupačka, u větších 2 stoupačky), v některých bytech byla v průběhu doby provedena rekonstrukce bytových jader spojená s rekonstrukcí příslušných elektrických rozvodů, většina bytů však má plechové vany/sprchové kouty a baterie napojené na pozůstatek kovového rozvodu od příslušné plastové stoupačky a elektrické rozvody samozřejmě na původní zastaralé úrovni. Po přečtení mnoha názorů na toto téma je můj dotaz na odborníky (považujte mě prosím za laika) takový, zda
je opravdu nezbytný takovýto postup, který znamená natažení 30m zemnícího vodiče každou stoupačkou až do suterénní EPS nebo zda je přípustná i jiná varianta (ekonomičtější a třeba i bezpečnější), z mnoha názorů (pokud jsem to správně pochopil), by mělo postačovat ochranné pospojení v koupelně spojené s kolíkem/kolíky zásuvek v koupelně, tedy vše na úrovni příslušné bytové jednotky bez připojování k dlouhému zemnícímu vodiči. Z některých odpovědí jsem se právě dočetl, že takové řešení naopak může být i nebezpečné v důsledku impedance příliš dlouhých vodičů. Jaký je prosím vás, váš názor? Předem moc
!