Jak byste navrhli malý stavební rozvaděč?
Jaroslav Hasala:
To Fasulis:
Char. "C" je někdy nutné použít, bez ohledu na hlavní jistič. Např úhlové brusky 230V/2000W nebo svářečky na 230V celkem spolehlivě jističe "B" vypínají (hned při startu). Samozřejmě nebude zachována selektivita, tzn. že při zkratu zřejmě vypne i hlavní jistič (B), ale to je podle mě "menší zlo".
BTW, u nás (JM) RZ tolerují u staveništních rozvaděčů hlavní jistič před elektroměrem s char. "C".
Martin Dostálek:
Mohu se, ještě zeptat k 3 pólový jistič 32A - char.B-C, zda ho tam má smysl dávat, pokud hlavní jistič na rozvodné desce je 3 pólový jistič 20A - char. B. Jedná se mi o jmenovitý proudový hodnoty? (poklona) . MD
Georgis Fasulis:
Smysl to samozřejmě nemá, obecně zásuvku 32A, musíte jistit maximálně 32A, méně můžete ale dát vždy. Máte -li hlavní 20A - B, pak je to to, o čem jsem mluvil, bude vám vypadávat hlavní jistič, pokud zapojíte na st. rozvaděč nějáký spotřebič nad 20A či spotřebič s těžším rozběhem. Pokud budete chtít zachovat selektivitu, nemá smysl dávat na st. rozvaděč větší jistič než 16A. Ale i tak může dojít k vypadavání hl. jističe 20A-B. Vše bude záležet na spotřebičích, které pověsíte na st. rozvaděč.
Otázka pak ale je, pokud budete tento st. rozvaděč chtít později někomu půjčit či prodat, tak to jištění bude zbytečně málo. Doporučoval bych proto dát na něj jištění dle zásuvek, tak jak jsem to psal na začátku, ale s charakteristik ami C, jak psal pan Hasala tedy 32A-C na zás. 32A a 16A-C na zás. 16A. Musíte to ale sám zvážit.
Martin Dostálek:
Pánové, ještě jednou a přeji .... MD
Richard Hegel:
Tiez ma zaujala tato tema a chcel by som sa opytat ci je mozne mat pri elektromeri hlavny istic typ "C"?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana