Jak byste navrhli malý stavební rozvaděč?

(1/3) > >>

Martin Dostálek:
Potřeboval bych si vyrobit malý stavební rozvaděč, který by obsahoval jednu zásuvku na 230V, jednu na 400V/16A a jednu na 400V/32A(v zapojení musí být zapojen hlavní vypínač, proudový chránič a jističe pro zásuvky),  pomohl by mi někdo se zapojením a hodnotou proudového chrániče a jističů?

Georgis Fasulis:
rozvaděč musí obsahovat následující přístroje:
vypinač 3pólový 40A
proudový chránič 4-pólový, 40A, 30mA
jistič 1 pólový 16A - char. B
jistič 3 pólový 16A - char. B
jistič 3 pólový 32A - char. B
zásuvka 1-fázová 230V, 16A
zásuvka 3-fázová, 5-kolíková 400V, 32A
zásuvka 3-fázová, 5-kolíková 400V, 16A
Nezapomeňte na správné krytí rozvaděče i zásuvek min. IP44.
Upozornění: rozvaděč může vyrábět pouze ten, kdo má k této činnosti příslušné oprávnění! Právnická nebo fyzická osoba musí mít v živnosti uvedenou činnost - výroba elektrických rozvaděčů. rozvaděč musí mít kusovou nebo typovou zkoušku, prohlášení o shodě atd.

Libor Cr.:
Moje osobní zkušenost je, že takovýto rozvaděč je lepší koupit už hotový a vyjde to cenově stejně jako když koupíte samostatné komponenty a budete to sestavovat sám (což ani nesmíte jestli nejste odborník s kvalifikací) + u hotového výrobku je výhoda, že dostanete potvrzení o zkoušce atd. A jedna zásuvka 230V je málo, pořiďte rozvaděč alespoň se dvěma, ale spíš bych doporučil se čtyřmi (ono až se sejde víc řemeslníků bude se to hodit, různé rozbočky atd. neni na stavbě zrovna bezpečná záležitost).

Jaroslav Hasala:
Jedna zásuvka 230V je opravdu málo. Co se týká jištění zásuvek, spíše by bylo vhodné použít jističe s charakteristik ou C. U staveništních rozvaděčů se dá předpokládát používání spotřebičů s proudovým rázem - svářečky, brusky apod.
Co se týká hlavního vypínače, ten by měl být umístěný zvenku a měl by být uzamykatelný.

Georgis Fasulis:
To Hasala: Souhlas s tím "C". Otázka je ale taky, odkud je celý rozvaděč napojen, aby byla zachována selektivita. Např. pokud rozvaděč napojím z objektu s hl. jističem 3x25A - B, pak mi ty "C" char. moc nepomůžou, ale obecně máte jistě pravdu. Neuvědomil jsem si to.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana