IBP požaduje odsouhlasení a oražení projektové dokumentace od ITI?

<< < (4/5) > >>

Milan Selezan:
Nedalo mi to a poobzeral som sa na českých portáloch a netrvalo to ani hodinu, aby som nepodporil názor p. Fasulisa. V ČR platí ešte vyhl. z doby ČSSR   20/1979 Sb. o určení vyhraz. elektrických zařízení a podm. jejich bezpečnosti. Tam je uvedené v §4:
(2) Organizace, která vykonává montáž zařízení
a) na výrobu, přeměnu a rozvod elektrické energie
   1. v elektrárnách se jmenovitým výkonem větším než 5 MW,
   2. ve  spínacích stanicích  vysokého, velmi  vysokého a  zvlášť
      vysokého napětí,
   3. v transformovnác h   se   jmenovitým   výkonem   jednotlivých
      transformátorů větším než 1 MW;
b) na přeměnu, rozvod a odběr elektrické energie
   1. s celkovým jmenovitým výkonem větším než 0,3 MW,
   2. instalovaného  v  prostředí  s  nebezpečím  výbuchu  nebo  v
      prostorách  z  hlediska  úrazu  elektrickým  proudem  zvlášť
      nebezpečných,4)
   3. v objektech určených ke shromažďování více než 250 osob,
je  povinna  oznámit  nejméně  15  dnů  předem  příslušnému orgánu
dozoru, v  jehož obvodu působnosti  byly montážní práce  vykonány,
ukončení montáže jako celku.
Doporučujem teda kto chce podnikať v elektrike aby si zabezpečil základné predpisy a normy, a aby si urobil - volám to Debilníček - zoznam s poznámkami. S normami získať je to ťažšie ale predpisy?

Milan Branda:
To: Selezan, (Fasulis)
Máte pravdu. Vyhl. č. 20/79 Sb. v ČR stále platí včetně toho co jste napsal - citoval výše.

§1 odst.1) vyhl. č. 20/79 Sb. = vyhláška je závazná pro organizace, na které se vztahuje působnost orgánů státního odborného dozoru nad bezpečností práce, a pro právnické a fyzické osoby, které vykonávají podnikatelskou činnost podle zvláštních předpisů.
Všechny oznamovací a jiné povinnosti dané montážním organizacím vyhláškou 20/1979 Sb. byly (a jsou stále) směřovány vůči orgánu dozoru.

Orgán dozoru je v odvolávce /1/ k vyhlášce uveden jako orgán dle §3 odst. 1) a následně §1 odst. 1) zákona č. 174/1968 Sb.,  o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, t.j. Inspektorát bezpečnosti práce. Zákon č. 174/1968 Sb. byl v nedávné době novelizován a orgány dozoru ve smyslu výše uvedených předpisů již neexistují.
Tedy, jak to vlastně je?

Milan Selezan:
O zrušení orgánov IBP som sa už na Elektrike dozvedel, ale ako som pochopil ITI v ČR stále existuje. Pre kľudné svedomie by som ten projekt a následne práce  na vyhradených objektoch nechal odobriť s ITI. Nikdy neviete, či pri prúsere do toho vstúpi poisťovňa, polícia a neviem že kto. Podľa niektorých príspevkov v diskuzii sa mi zdá, že obava vyslovená p.Fasulisom je oprávnená. Ako to v ČR však skutočne teraz má chodiť, na to vám nezodpoviem. V SR je to ešte po starom, ale vo výhľade je, že budú to môcť robiť po obdržaní licencie aj iné právnické osoby ako len Technická inšpekcia SR.

Georgis Fasulis:
To Selezan: Co jsem napsal špatně? Že jsem necitoval celou vyhlášku? Prostě nenosím v hlavě zákony a vyhlášky, pohybuji se na stavbách se SNV a taky jsme dělali nějáké ty haly a prostě vím, že jsme museli kontaktovat ITI, tak jsem to tu uvedl. Je dobře, že jste zde uvedl úplné znění vyhlášky. Ale já nic špatně neřekl, jen neúplně.

Milan Selezan:
To Fasulis: Neviem, ja vám nevytýkam nič čo ste napísal a skôr vám dávam za pravdu, ale asi ste ma zle pochopil. Ta narážka bola na tazatele, kde vidím medzery.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana