Lze použít první transformátor a na jeho sekundár připojit sekundár druhého?

<< < (3/3)

Martin546547:
Citace: Štefan Beláň  24.08.2008, 14:16

Jinak nechápu, proč by se měla v praxi používat dvě (pravděpodobně stejná) trafa zapojená v sérii. :o

Uvažujme dvě identická trafa 230V/12V 12VA spojená sekundáry k sobě. Na primáru druhého trafa bude cca 230VAC mínus nějaký ten úbytek, ale s tím rozdílem, že když si na to šáhnete, tak riziko úrazu elektrickým proudem je zásadně nižší.
Jistě, elektrikářsky správné je použít trafo 230V/230V s izolací na 4kV, ale zrovna tyhle se mi pod postelí neválí, zato 230V/12V asi čtyři.

Aleš Dobrovolný:
Martin546547:
řešení se dvěma trafy se používá hodně u konstrukcí elektronkových zesilovačů pro získání anodového napětí >200V, 12V z sekundáru prvního trafa se potom s výhodou využije i pro žhavení.

Nicméně, pokud použitá trafa (nebo alespoˇN to na vstupu - 220V/12V) nejsou  bezpečnostní ( a to není jen Riz 4kV),  tak se nejedná o ddělovací trafo v pravém slova smyslu.

dolac:
Citace: František Bernard  25.08.2008, 09:21

TO: dolac.
Pokud potřebujete oddělovací transformátor, měl by splňovat určité podmínky normy pro tento výrobek. Pokud použijete "něco" co máte doma, asi to nebude transformátor oddělovací, takže se může stát neštěstí. Inu, komu není rady, tomu není pomoci.

Ako ste dospel k názoru že trafa, ktoré mám doma nesplňujú požiadavku pre bezpečne oddelnie? Pokiaľ viem tak všetky, čo doma mám, túto podmienku splňujú, a ak ich mám zapojené dva za sebou, tak sa bezpečnosť ešte zvýši "teoreticky" na dvojnásobok. (minimálne sa mi zvýši izolačná pevnosť).     

Aleš Dobrovolný:
Citace: dolac  25.08.2008, 18:58

Ako ste dospel k názoru že trafa, ktoré mám doma nesplňujú požiadavku pre bezpečne oddelnie? Pokiaľ viem tak všetky, čo doma mám, túto podmienku splňujú, a ak ich mám zapojené dva za sebou, tak sa bezpečnosť ešte zvýši "teoreticky" na dvojnásobok. (minimálne sa mi zvýši izolačná pevnosť).     

v tomto případě neplatí 4kV+4kV=8kV, ale 4kV+4kV=4kV neboli: pakliže vám impuls >4kV prošvihne první trafo, s největší pravděpodobnos tí prorazí izolaci i druhého.

dolac:
Citace: Aleš Dobrovolný  26.08.2008, 10:05

v tomto případě neplatí 4kV+4kV=8kV, ale 4kV+4kV=4kV neboli: pakliže vám impuls >4kV prošvihne první trafo, s největší pravděpodobnos tí prorazí izolaci i druhého.

To snáď nemyslite vážne? Ak predpokladám že obidve trafa majú rovnakú parazitnú kapacitu medzi prim.  a sek. tak sa musí izolačné napätie rozdeliť na obidve rovnako. Pre impulz 4kV bude na jednom trafe 2kV a na druhom tiež 2kV. Až v prípade, že sa jedno trafo prerazí tými 2kV, bude na tom druhom plné napätie 4kV. To sa však dá iba ťažko očakávať, ak bolo testované na 4kV.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana