Jak propojit signál HDO do chatky s přívodem CYKY 4x...?

(1/3) > >>

Axoz:
Mám rozvaděč v domu
a chci si dát el . do chatky
jediná podmínka,
že tam musím mít odpočtovej elektroměr dvoutarif
a jako přívod mám 4X CYKY ...
jak na to?
Zapojil sem to zatim a počítá to jen drahej proud
ale aby to přeplo na noční to mě nenapadá jak.
Poradíte mi prosím?

Pavel Horský:
Aby to přeplo na "noční",  je potřeba dostat z podružného rozvaděče v domu další kabel ( CYKY-J 3x1,5mm2, z kterého se pak využije modrý vodič, který se připojí z cívky stykače bojleru, který máte v podružném rozvaděči..... ......druhý konec se napojí na cívku relé a rozpínací kontakt ( práce pro zkušeného elektrikáře ) a nebo onen kabel natáhnete až z elektroměrovéh o rozvaděče a to už neni opět práce pro vás, ale pro zkušeného elektrikáře, který může zasahovat do zařízení pod plombou.

Radek Červený:
Chápu to správně, že v té chatce chcete mít podružný elektroměr ve dvousazbě?
Pokud ano, není to jen o ovládání blokování spotřebiče, jak píše kolega Horský, ale i o ovládání cívky elektroměru pro přepnutí počítadla.
Tuto práci je opravdu vhodné svěřit odborníkovi, zde není prostor na detailní popis postupu.

Václav 3:
Problém zapojení ovládání noční sazby je v tom, že se provádí vodičem N, tudíž základní podmínka je, že všechny stykače musí být zapojeny ze stejné fáze ( obvykle L1 na elměru ) nebo je vhodné použít volné kontakty na prvním stykači a dále přepínat další stykače již fází. To je vše poměrně náročné na správnost zapojení, na přepínání odružného elměru pak potřebujete stylač nebo relé s přepínacími kontakty (v době ,  kdy je napájen stykač musí být ovládací cívka tarifu v elměru bez proudu a naopak),  tudíž by bylo nanejvýš vhodné pověřit zdatného elektrikáře, protože to sám těžko dáte dohromady. Navíc při špatném zapojení ovládání přímo z HDO hrozí jeho poškození a to vám způsobí problémy s RZ.

Pavel Horský:
Ve svém příspěvku jsem popisoval připojení přes relé, které by bylo umístěné v chatce u podružného elektroměru. Pomocí tohoto relé ( ovládaného signálem HDO ) s jedním spínacím a jedním  rozpínacím kontaktem, by se vyřešil problém s přepínáním sazby i ovládáním určitého spotřebiče.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana