Jak stabilizovat a omezovat vstupního napětí s velkým rozptylem?

<< < (4/4)

Marek Zeman:
Pokud by optron nespínal při volnoběhu, zkuste toto. Vycházím z předpokladu, že výstup snímače (cívka) je galvanicky oddělený od všeho okolo a lze ho připojit proti zemi tvarovače. Pak postačí tranzistor, který spouští tvarovač 555, s vhodně dimenzovaným rezistorem v bázi, ochrannou antiparalelní diodou a zenerkou v sérii s rezistorem. Zenerka možná nebude nezbytná, chtělo by se podívat na průběh napětí na bázi a kolektoru tranzistoru bez ní. Pokud bude střída vyhovující, nekomplikoval bych to s ní. Hodnota rezistoru na vstupu tvarovače je značně libovolná, pokud máte zkušenosti s tímto obvodem, volte ji s ohledem na spotřebu proudu na napájení tvarovače a odolnost proti rušení. Taktéž lze laborovat s velikostí 10k, tato hodnota mi přijde předběžně rozumná vzhledem na odolností proti rušení. Pokud se vyskytnou zákmity, daly by se eliminovat kapacitním filtrem (C paralelně k ochranné diodě). Ale bez měření osciloskopem v celém rozsahu otáček je to pouze teoretický návrh. Tranzistor nespecifikuji, jedinná podmínka je dovolený proud báze vzhledem k předřazenému rezistoru. Apropó, výše uvedené naměřené hodnoty jsou velikost amplitudy, nebo střední hodnota napětí signálu? Podle toho je třeba také revidovat zatižitelnost rezistoru 10k, typ zenerky a zmíněný proud báze tranzistoru. Pokud bude požadavek na galvanické oddělení, můžete jednoduše použít navržený obvod s tranzistorem pro spínání optočlenu při použití samostatného napájecího zdroje.

anonymní_anonym:
Citace: anonymní_anonym  17.08.2008, 16:53

Tak tam dejte třeba optron HCPL 2211, tomu stačí pro sepnutí proud 1,6 mA (a s rezervou na degradaci LED 2,2 mA) a má TTL/LSTTL/CMOS kompatibilní výstup, obsahuje Schmittův trigger, napájení 4,5 ... 20 V, provozní teplota -40 ... +85°C.
Viz http://literature.agilent.com/litweb/pdf/5988-4108EN.pdf
(vybíral jsem typ, který má např. GME skladem)
 http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=523-019

Jenom mu ještě ochraňte vstup před nadměrným proudem (střední hodnota max. 10 mA) a před napětím v závěrném směru (pro jistotu).

Doplním vám ještě, jaký bych já udělal ten ochranný obvod před optronem.
Vycházím z Vašich údajů: při min. otáčkách napětí pulsu naprázdno 15 V, při max. otáčkách 200 V,
zdroj pulsů poměrně tvrdý (při zátěži 10 kohm odporem klesne napětí z 200V na 170V, takže vnitřní odpor zdroje signálu  1,8 kohm).
Ten ochranný obvod bych udělal jako T-článek: v horní větvi dioda (na min. 300V) v sérii s odporem 2k4/3W, pak příčka Zenerova dioda 15V, pak horní větev odpor 1k3. I s optronem 5 součástek a máte to i s galvanickým oddělením.
Ten odpor 2k4 by nejspíš stačil i na menší výkon - záleží na střídě a tvaru signálu. Já jsem počítal nejhorší možný případ - střída 50% a obdélníkový průběh.

Jindřich:
Marek Zeman:
Ano, naměřené hodnoty jsou střední hodnoty.
Podobné schéma jsem již kdysi použil, když jsem měřil otáčky přes vysokonapěťové impulzy na kabelu ke svíčce - kabel na vývodu 3 ("anténa").
Nyní mám trochu svázané ruce, jelikož již nemám k dispozici osciloskop... Je to tedy věc pokusu a omylu :-)

Vladimír Krystl:
Citace: Jindřich  18.08.2008, 08:41

Marek Zeman:
Podobné schéma jsem již kdysi použil, když jsem měřil otáčky přes vysokonapěťové impulzy na kabelu ke svíčce - kabel na vývodu 3 ("anténa").
Nyní mám trochu svázané ruce, jelikož již nemám k dispozici osciloskop... Je to tedy věc pokusu a omylu :-)

Snímač je sám o sobě galvanicky oddělen. A kam je vlastně nyní zapojený? Do zapalování, že? Já nevím, ale aby vám to pak nedělalo neplechu, když mezi to zapojíte váš bastl. Pokud váš vůz / motorka má digitální zapalování, tak odprásknutí by bylo docela drahý...

anonymní_anonym:
Citace: Jindřich  18.08.2008, 08:41

Tak to je nová informace. V tom pádě budou moci být ty odpory podstatně větší.
Neškodilo by, kdybyste oměřil špičkovou hodnotu těch pulsů. To snadno ubastlíte - dioda, kondík, měřák.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana