Jak stabilizovat a omezovat vstupního napětí s velkým rozptylem?
Jindřich:
Potřebuji získat výstupní napětí v rozzsahu 5-15V při tom,
že vstupní napětí se mění v rozzsahu 15 - 200V.
Vstup je tvořen cívkou, kolem které rotuje magnet.
Jedná se o indukované napětí,
které roste s otáčkami motoru.
Odebíraný proud je velmi malý,
potřebuji pouze budit vstup tvarovače signálu.
Nevím jak si poradit. Omezovač napětí? Stabilizátor? Potřebuji zaznamenávat pulzy...
Snad je můj popis problému dostatečný..
neprihlasZdenek Houf:
váš popis je značne chaotický, prosím napište, o co se konkrétně jedná. Jaké jsou parametry vstupního signálu a výstupního signálu apod.
dolac:
Ak som to správne pochopil, stačí vám omedzovač napätia, takže hocijaká zenerka od 5V do 15V s odpovedajúcim predradným odporom
Jindřich:
Ok, asi máte pravdu. Pokusím se tedy ještě jednou.
Vstupní signál je tvořen indukovaným napětím ze snímače úvrati motoru. Jednou za otáčku cívka vytvoří napěťový pulz, jehož velikost se liší v závislosti na otáčkách motoru. Při volnoběhu to jest 20 V DC a při maximálních otáčkách cca 200 V DC. Potřebuji tyto pulzy poslat do procesoru, čili je nutné jejich převedení na TTL úroveň... Jako tvarovač signálu jsem použit odvod 555... Řeším ale vstup do toho to obvodu. Hodnota vstupu by měla být v rozumném rozsahu (3-5V).
Otázka tedy je, jak udělat z proměnného vstupního střídavého napětí 20-200V napětí stejnosměrné o hodnotě 3..5V ?
Jinými slovy, na vstupu mám impulz 150 V a na výstupu (vstupu do 555) chci mít hodnotu 5V.
Lubomír Jindra:
a co: cívka > usměrnit > stabilizovat > optočlenem galvanicky oddělit > výstup z tranzistoru odporem upravit na požadovanou úroveň signálu? Máte tak jistotu že vám ty indukované pulzy nic nemohou zničit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana