Lze umístit 12V bodovky přímo nad vanu/sprchu?

<< < (2/8) > >>

Marián Nomilner:
Aby som bol "terminologicky" správny, krytie IP x4 a IP x2 predpisuje povinné krytie el. zariadenia z hľadiska ochrany pred vniknutím vody (2 - kvapkajúca pod uhlom do 15°. 4 - striekajúca). Ochrana pred vniknutím cudzích predmetov v tomto prípade je druhoradá.

Pavel Horský:
To:Nomilner
A viete si predstaviť žiarovku s ochraným sklom?
Podle mě je žárovka na 12V ve sprchovém koutu naprosto bez problémů (taky je tam montuji).
Proč si myslíte,že je vyžadováno krytí el.předmětů a zařízení? U svítidel to určitě neni kvůli tomu,aby nám náhodou nepraskla žárovka,ale dozajista k tomu ,aby zabránil při případném vniku vody  úrazu el.proudem dané osoby,která by v tu dobu např.držela hadici z níž by ta voda stříkala.
A to bych u 12V žárovky považoval za bezpředmětné.
Do dnešní doby si na to,že instaluji 12V svítidlo do sprchového koutu,zatím žádný rev.technik nestěžoval.

Marián Nomilner:
To: HorskýPán kolega, pýtali ste sa, prečo nemôže byť bodovka na 12 V bez krytia. Podľa citovanej normy akékoľvek el. zariadenie v zóne 2 nesmie byť v krytí nižšom ako je predpísané.Aby sme boli konkrétni, Vami uvádzaná "bodovka" je vlastne svietidlo, takže nehovoríme o krytí "žiarovky",  ale svietidla. A "ochranné sklo" svietidla si viem predstaviť celkom dobre...Obávam sa, že ak revízny technik toleruje montáž el. zariadenia (svietidla bez požadovaného krytia) v sprchovacom kúte, robí veľkú chybu - svietidlo (aj 12 V) je pre užívateľa nebezpečné práve z dôvodu, ktorý som už uviedol: prasknutie voľnej žiarovky môže človeku spôsobiť vážny úraz (najmä, ak úlomky skla vniknú do oka). Čo Vy na to, pán Horský? Nechcel by som byť v koži človeka, ktorého pri sprchovaní zasiahnu sklené črepiny, ale ani v koži revízneho technika, ktorý si takýmto benevolentným prístupom koleduje o riadny malér!

Pavel Tesař:
To: Horský
Jsem trochu v šoku. Pokuste si přečíst ČSN 33 2000-7-701 a dovíte se zajímavé věci o kryti IP x4/x2 a napájecí zásuvce přes chránič 30mA. Často zde čtu o neschopných projektantech, ale když čtu co dělá pan Horský běžně je mi divně.

Pavel Tesař:
To: Horský
Jsem trochu v šoku. Pokuste si přečíst ČSN 33 2000-7-701 a dovíte se zajímavé věci o kryti IP x4/x2 a napájecí zásuvce přes chránič 30mA. Často zde čtu o neschopných projektantech, ale když čtu co dělá pan Horský běžně je mi divně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana