Lze umístit 12V bodovky přímo nad vanu/sprchu?
Lubomie Staněk:
Citace: Miroš Jan 19.12.2007, 21:03
Zpět k původnímu dotazu.
Tak jak to popisuje tazatel, lze bez problémů provést.
Pro ostatní.
Doporučuji řádně přečíst ČSN 33 2000-7-701, ed.2, září 2007
Nám známý umývací prostor již v normě není. :o
Co se týče svítidel jako takových, lze je umístit i do zóny 1, a to s krytím IPX4.
Čili né že se musí umístit pouze do zóny 2.
Článek čl. 701.55 Ostatní elektrická zařízení používající elektrický proud
Doplňuje se :
V zóně 1 mohou být pouze el. zař. adt.
- výřivé vany
- sprchová čerpadla
- SELV A PELV
- ventilační zařízení
- sušiče ručníků
- ohřívače vody
- svítidla
V normě se uvádí, že v zoně 1mohou být svítidla, ventilátory atd viz. citovaný příspěvek, ale nikde jsem nenašel jestli musí být na 12V Selv nebo jestli stačí krytí IP X4 a zařízení může být na 230V. Osobně bych svítidlo, nebo ventilátor na 230V IPX4 do zony 1, nebo 2 nedával, ale jak tomu mám porozumět ? Ventilátor na 230 v zoně 2 vidívám běžně A i když mají krytí IPX4, tak pochybuji, že jsou do zony určeny výrobcem. (poklona) za odpověď.
Jirka Š. Svejkovský:
Debatujem tu nad 7 let starým problémem?
Mimochodem, 240 cm nad podlahou žádná zóna není.
Lubomie Staněk:
Jen by mě zajímalo, jestli může být v zoně 1,2 pevně připojené elektrické zařízení s krytím IPX4 na 230V. Myslím konkrétně světlo,nebo ventilátor. Norma uvádí, že pevně připojené zařízení s krytím IPX4 být v těchto zonach byt muže, ale už nepíšou jestli může být na napětí 230,nebo musí být na 12V Selv. Po přečtení této diskuze jsem nabyl dojmu, že jedna půlka zde přítomných elektrikářů by svítidlo na 230 V do zony 1;2 dala a druhá půlka ne. Osobně se mi představa 230 v zoně jedna také nelíbí,ale zajímá mě jestli chápu výklad normy dobře a svítidlo 230V IP4X tam s chráničem tam být může ?
Lubomie Staněk:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 11.08.2012, 13:02
Debatujem tu nad 7 let starým problémem?
Mimochodem, 240 cm nad podlahou žádná zóna není.
A Určitě se nechci dohadovat. Od toho jsou tu zkušenější elektrikáři než já. "Teprve se učím",ale z části se mýlíte. Nad zonou 1 je i ve výšce 240cm zona 2. až do výšky 3m. Určitě můj příspěvek neberte zle.
Jirka Š. Svejkovský:
Podle národního doplňku tam skutečně zóna 2 je (koukl jsem jenom na obrázek). Proto postačí instalace svítidel v krytí IP44, která jsou normálně k sehnání. Osobně bych je tam dal, i kdyby tam žádná zóna nebyla.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana