Mohl by mě někdo spočítat jaký výkon bude motor mít při prvním stupni?
Martin Heinz:
Nebylo by možné napsat jaké měl hodnoty původní motor?
Ivo Faltus:
Sdílím stejný názor jako pan Vaněk – také se domnívám, že jistič s jmenovitým proudem 16 A bude vyhovovat. Proud při kterém tento jistič začíná vypínat je minimálně 1,05 svého In spíše ale větší (záleží o jaký typ jističe se jedná – podle které normy byl vyroben), takže umožňuje po dostatečně dlouhou dobu provozovat motor na plný jmenovitý výkon (v tomto případě 7,5 kW), případně i jeho krátkodobé přetížení. Na druhou stranu je jistič s tímto jmenovitým proudem schopen zajistit ochranu proti přetížení tomuto motoru. Jistič s větším jmenovitým proudem (In = 20 A) nikoliv. Jmenovitý proud jističe, který má zajišťovat ochranu proti přetížení danému motoru má být menší nebo maximálně roven jeho jmenovitému proudu.
Změna charakteristik y – pokud se tím myslí změna průběhu vypínací charakteristik y (prodloužení vypínacích časů), tak tato změna umožní prodloužení doby přetížení motoru. Pokud se změnou charakteristik y myslí změna např. „charakteristiky B“ na C nebo D (jističe podle CSN EN 60898) má tato změna vliv pouze na rozběh motoru. V daném případě, při rozběhu hvězda/trojúhelník bude vyhovovat s největší pravděpodobnos tí i jistič s typem charakteristik y B (lze předpokládat záběrový proud 6x In motoru při trojúhelníku, při zapojení do hvězdy klesne na 1/3, tj. 35 A, což je méně než spodní hranice možného působení okamžité spouště jističe 16 A typu charakteristik y B, tj. 48 A) . Je ale nutné počkat až se motor roztočí téměř na plné otáčky při zapojení do hvězdy a až po té přepojit do trojúhelníku. Vzhledem k velkému momentu setrvačnosti hoblovacího válce to může trvat několik vteřin.
Otakar Svoboda:
Citace: asd 10.08.2008, 21:47
polovina ze 7,5kw není 5kw ,ale 3,75kw! >:D (norm)
Myslel jsem to jako polovina z 10A je 5 a podle úvahy že výkon je polovina A
Otakar Svoboda:
Zkusil jsem zapojit motor a pustit, při zapnutí na " druhý" stupeň ( nevím teď jestli je první hvězda nebo trojuhelník ) vypadl jistič. Jistič je jen pro tento okruh a je 16/B. zkusím tedy výměnu za 16/C. Jen mám ještě dotaz a prosím dopředu aby jste mne nekamenovali :-)
Původně jsem myslel, že bych výměnu provedl sám, po přečtení reakce pana Vaňka jsem trochu na rozpacích, nevím totiž co je to velikost impedance a ochrana před NDN ?
Otakar Svoboda:
Pardon, odpověď o impedanci byla od pana Nováka.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana