Podle čeho instalaci v umývárně?
Jaroslav Hasala:
Otázka spíše pro projektanty: Jak posuzovat prostor v umývárně ve výrobním podniku? Jde o místnost se sprchovými kabinami (3 ks). Jde mi hlavně o krytí svítidel (zářivky 2x 36W) a umístění a krytí spínačů a zásuvek 230V. Požadavky ČSN 33 2000-7-701 se mi nezdají v tomto případě dostatečné - pohyb osob, vyšší zatížení než u běžné koupelny atd. Jde o zpracování nabídky, protokol o určení vlivů zatím není, tak mě na něj prosím vás neodkazujte. Jde mi o nějaké všeobecné pravidla.
Štefan Beláň:
Pokud si pamatuji, tak pravidlem bylo:1) vypínače mimo prostor umývárny2) svítidla min. IP43 z izolantu3) zásuvky nepřípustné4) pospojováníDnes je jiná doba a jiné možnosti.
Milan Selezan:
Mal som podobný prípad niečo vyššie roka. Osobne som si pomohol starou normou pre inštalácie ČSN 33 2310:1978 pre prostredia mokré. Prakticky to predomnou uvádza p. Beláň, ale pre svietidla by som pod IP44 nešiel.
Stanislav Pavézka :
Krytí IP 44 je dostačující,zásuvky a spínače ABB tango IP 44,svítidla plast.
Jaroslav Hasala:
(poklona) za příspěvky.
Moje představa je asi takováto:
Svítidla (zářivky 2x 36W) v krytí IP 54, zásuvky a spínače min. 3m od sprchových boxů (mimo zóny), všechny přístoje v krytí IP44 - TANGO v provedení pod omítku. Dále jsem navrhl nucené větrání prostoru - ventilátorem.
Myslím, že tímto nic nepokazím...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana