Je nutné nainstalovat pospojování nebo lze chránit koupelnu pouze proudovým chráničem?

(1/4) > >>

Tomáš Nápravník:
,
mám jeden dotaz ohledně pospojování v koupelně. V současnosti mám na chalupě koupelnu bez pospojování (RT mi také tuto skutečnost napsal do zprávy). Pokud budu předělávat elektro instalaci je nutné pospojování nainstalovat nebo lze chránit pouze proudovým chráničem? V koupelně mám kovovou vanu, bojler a elektrokotel.

Karel Kosina:
V koupelnách i sprchách musí být mimo základní ochranu ještě doplňující pospojování spojené s ochranným vodičem.

Jaroslav Hasala:
Ochranné pospojování určitě proveďte, je to vyžadováno ČSN 33 2000-7-701.
Nejlépe samostatným vodičem připojeným přímo z podružné rozvodnice.

Miroslav Bardoděj:
Je dobré propojit minimálně Cu4 drátem všechny kovové věci, kterých se může člověk dotknout, to znamená i vodovodní baterie, vodoměr (pokud je kovový),  kovové zárubně, topení, kolíky zásuvek (tam se spíš uvažuje dotyk kostry připojeného spotřebiče) a vše ostatní, co jste vyjmenoval, nebo co se v koupelně ještě může nacházet. Je také dobré, když si vyberete nějaké vhodné místo (podle rozmístění pospojovaných předmětů),  kde provedete případné rozvětvení zeleno/žlutého drátu (např. pod vanou),  a z tohoto místa položíte samostatný drát do rozvaděče. K rozvětvení je vhodné použít tzv. bokosvorku.

Pokud byste řešil problém, jak jednotlivé předměty připojit, doporučím vám výrobky Elektro Bečov:
http://www.elektrobecov.cz/download/katalogy/zemnici_svorky_a_stozarove_svorkovnice.pdf
Pro připojení vodovodní baterie k zemnícímu vodiči použijte ZS4 a pro připojení potrubí svorku ZSA16.

Co se týká chrániče, uvědomte si, že je to přístroj, u kterého existuje jistá pravděpodobnos t, že nevypne. Dále je v koupelně člověk ohrožen napětím (proudem),  který může být zavlečen odjinud (třeba kovovým potrubím),  takže vám chránič nepomůže. Co vám v tomto případě pomůže je, že všechny kovové předměty dostanete na stejný potenciál, což je princip ochrany pospojením.

Štefan Beláň:
To: Nápravník

Ta hlavní otázka zní, zda vůbec máte co pospojovat v koupelně na chlupě?! Moc toho asi nebude.

Než začnete experimentovat, doporučuji pečlivě prostudovat uvedenou ČSN 33 2000-7-701

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana