Barevné značení vodičů z Itálie je jiné, mám to rozporovat u dodavatele?

<< < (2/3) > >>

Karel Kosina:
ČSN 330165
7.Vnitřní spoje elektrických předmětů a zařízení
7.1 Pro vnitřní spoje elektrických předmětů (strojů,přístrojů,výstroje aj.)
a zařízení (rozvodných zařízení aj.)provedené z jednožilových vodičů se doporučuje použít jediné barvy,přednostně černé barvy,přičemž ochranný vodič musí být označen podle 3.2.2 a střední vodič,je-li jeho označení nutné,podle 3.1.2 ČSN IEC 446.

Jan Alin:
No každopádně je to běžný postup u Italských výrobců. Dalo by se na to nahlížet i z jiné stránky, výchozí revize se nedělá a dle některých názorů nemá ve strojním zařízení nikdo kromě zapojení přívodu co kontrolovat protože je jistě označeno CE viz
diskuse . Po třech letech je po záruce a jestliže se změní přístup kontrolních orgánů, předrátuje si to provozovatel sám :-). V současné době dle mých zkušeností nezbude než umístit cedulku s upozorněním na barevné značení. V příští spolupráci s dodavatelskou firmou pak ve smlouvě specifikovat přesněji že výrobek bude proveden o něco méně Italsky :-). Asi by se vyplatilo zkontrolovat jestli předpisy uvedené v prohlášení o shodě nejsou o kvalitě krmiv (viděl jsem na vlastní oči) a vztahují se opravdu k provozu daného strojního zařízení.

:
Bohužel zmíněný "italský guláš" není ojedinělý. V dnešní "džungli" přestávám býti optimistou. On si pak revizní technik nějak poradí, hlavně, že se najde někdo, kdo se pod bezpečnost tohoto zařízení podepíše znovu. "Prohlášení o shodě" je toho smutným důkazem.

Miloslav Dunda:
Ono je to tak jak píše pan Palán v normě EN 60204-1 je jasně napsáno, jak má být pracovní N vodič označen. jenomže v italský, německých a možná i jiných strojích to není pravda, i když norma platí pro EU. A o to tu asi jde. 

Miroš Jan:
TO Palán.

Můžete mi prosím říct proč jste toto neuplatnily již při předávání strojního zařízení od dodavatele  ??

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana