Barevné značení vodičů z Itálie je jiné, mám to rozporovat u dodavatele?
Josef Palán:
V rozvaděči výrobní linky dodané z Itálie v letošním roce je provedeno barevné značení středního vodiče černou barvou izolace a na koncích vodičů je návlečka s písmenem N. Mám toto rozporovat u dodavatele? Nedovedu si představit, že by předrátovali skříňový rozvaděč o třech polích. Navíc mě překvapuje, že na stroj je vydáno Prohlášení o shodě. Po pěti letech budu dělat pravidelnou revizi a měla by to být vlastně závada (viz. ČSN EN 60204-1, čl.14.2.3).
Karel Kosina:
Vámi uvedené nelze považovat za závadu.
Norma připouští přeznačení krajních nebo fázových vodičů,ve vašem případě tedy vodiče černé barvy,pro vedení vodiče neutrálního.Pr o písmenové značení je pro střídavou soustavu určeno písmeno N.
Josef Palán:
V ČSN EN 60204-1, čl.14.2.3 čtu -
Označování středního vodiče
Pokud obvod obsahuje střední vodič, MUSÍ se k jeho označení použít barva SVĚTLEMODRÁ (viz. 3.1.2 IEC 60446).
Jedná se o citaci z normy pro pracovní stroje.
Jaroslav Hasala:
To Palán:
Když víte jaká barva musí být použita, proč se ptáte?
Podle mě je toto možné tolerovat. Rozhodně nejde o závadu přímo ohrožující bezpečnost.
Je nutné tuto skutečnost uvést v revizi, dále bych do rozvaděčů umístil cedulky s upozorněním, že barevné značení vodičů neodpovídá ČSN 33 0165. Výměnu vodičů bych osobně asi nepožadoval.
Můžete samozřejmě zkusit kontaktovat prodejce (dodavatele) a požadovat výměnu.
Libor Cr.:
V práci jsme řešily něco podobného nakonec se to vyřešilo tak, že dodavatel nechal zařízení otestovat a požádal o vyjímku, která byla udělena, akorát si nemůžu vzpomenout která organizace to dělala. ESČ, ITI opravdu už nevím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana