Jak zmerim napeti a proud v zasuvce a treba na jisticich a chranicich?
Alaijk:
Jak zmerim napeti a proud v zasuvce a treba na jisticich a chranicich?
Koupil jsem si multimetr a nez neco zkusim radeji bych byl poucen.
Kamarad mi poradil, ze pri mereni napeti prilozim jeden konektor ci cidlo na zemnici kabel ci vyvod a druhy na fazi, je tomu tak?
Tak samo v rozvadeci?
Samozrejme mam prepnute na AC rozsah 200, ale nerekl mi jak zmerit proud protekajici obvodem.
pozn.barevne vodicu je mi jasne
Michal Kolesa:
1) nastavte rozsah měření víc než 230 V většinou bývá na Multimetrech 600,750,
2) Černý vodič od multimetru dáte do pravé zdířky zásuvky
3) Červený vodič od multimetru dáte do levé zdířky záuvky
Na displeji by se mělo ukázat cca 230 (ono se pravděpodobně ukáže o několik V méně nebo více)
Miroslav Minařík:
Docela by mě v této souvislosti zajímalo, pokud je takové místo jako oblast jističů označeno jako VTZ, proč se tyto přístroje volně prodávají. Pokud totiž toto vše bude volně prodejné, tak my jako stát schvalujeme kutilství ze zákona.
Z toho plyne, ať se radí nebo neradí, odpovědnost za úrazy nenese nikdo jiný, než stát. Stát to bude pak platit. Vidíte zde, že výrobce ani prodejce není povinován zjišťovat, kdo výrobek používá. Samozřejmě logické. V obchodech se zboží objevuje z jiného důvodu.
Ale vezměme příměr s cigaretami. Tam se na každé krabičce dozvíme, že kouření škodí zdraví.
Moje otázka zní ...
Dozví se spotřebitel na každém zboží, které nesmí instalovat bez příslušné kvalifikace, že hrozí nějaké nebezpečí?
Tento tazatel se alespoň ptá jak měřit. Dalších 90% se neptá vůbec. Jak se zachovat k tomuto tazateli, který si koupil schválený přístroj pro prodej v ČR s kterým dle názoru skupiny odborníků vlastně nemá co dělat? Neměl by to jít reklamovat?
Jiří Schwarz:
To nám kdysi vyprávěl jeden profesor na střední škole. Chodil tam nějaká "vietnamec" než pan profesor stačil zasáhnout, odpálil Avomet a vyhodil půl chodby. Jak to dokázal?
Na zásuvce bylo napsáno 6A, na Avometu bylo napsáno 6A, tak to chtěl zkusit, jestli to "souhlasí".
Takže nejde změřit "ampérmetrem" proud, který je napsaný na zásuvce, na vidlici, na jističi, na proudovém chrániči...
A levným multimetrem zpravidla nejde změřit střídavý proud vůbec, nemají střídavý rozsahu. Zpravidla jsou to ty, které na měření střídavého napětí mají jen dva rozsahy, 200V a vyšší (600, 750 nebo 1000V)
Zatímco voltmetr se připojuje paralelně k obvodu nebo ke svorkám, kde se napětí zjišťuje, při měření proudu se obvod někde přeruší a ampérmetr se "vloží" do série s měřeným obvodem.
Radu kolegy Kolesy nemusíte brát tak detailně - když se ty měřicí kabely připojí "obráceně", u střídavého měření je to jedno, u stejnosměrného to u digitálního přístroje pouze napíše znaménko mínus před naměřenou hodnotu.
Jaroslav Mrázek:
Změřit napětí v zásuvce zvládne i laik. Způsob zde již byl uveden. Jen bych doporučoval s osazeným krytem, aby vám při měření nesklouzly měřící hroty.
Pokud máte měřák tzv. klešťák, provádí se měření procházejícího proudu obepnutí vodiče právě těmito kleštmi. Je to již ovšem manipulace s vodiči pouze s pracovní izolací a pod kryty elektrických zařízení. Ve starších typech rozvaděčů navíc i práce v blízkosti živých částí a toto již přísluší pouze odborníkům.
Máte-li měřák u kterého musí proudový obvod procházet přes tento přístroj, tak se už neobejdete bez rozpojení obvodu a tím i zásahu do elektroinstala ce a tady je už opravdu důležité mít potřebné znalosti k zajištění bezpečnosti při měření a vědet, jak velký proud vám může obvodem téci. Stalo se mi, že kolega chtěl změřit proč vypadává jistič na zásuvkovém obvodu a měřil to přístrojem s rozsahem do 10A. Samozřejmě mi zrušil proudový rozsah měřáčku. :'(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana