Věřili byste tomu, že možnost jak ušetřit je si sbastlit elektriku sám?
Radek Červený:
Citace: Jaroslav Ferst 22.07.2008, 14:34
Nafocení instalace před nahozením omítek se osvědčilo, je to veskrze praktické, mnohému už ušetřilo zbytečné starosti.
Přesto toto nelze nazvat dokumentací. Píši to raději pro úplnost, aby zase za pár měsíců někde nějaký Ing. nepsal něco ve smyslu, že fotodokumentac e je také dokumentace.
Michal Martiňák:
Ing Sýkora to určitě nemyslel zle, ale výklad jakým to podal je naprosto neodborný a v očích laické veřejnosti udělal z elektromontážn ích prací naprostou rutinu. A navíc se mu zdá 100.000 Kč za elektroinstala ci RD hodně. Ale nad tím že zedník si dnes bere 250-300Kč na hodinu a potřebuje k tomu jen šufan a lžícu - žádné školení, normy, měřící přístroje, nad tím se mi ježí chlupy. Myslím že elektrikářské řemeslo je čím dál víc prezentováno a posouváno na nižší odbornou úroveň. Tím nemyslím ze strany odborníků elektro.
A novela živnostenského zákona tomu dala korunu.
Jan Hájek:
No mně se ten článek líbí :P .
Jeho cílem je v podstatě vyprodukovat spoustu klientů, kteří po cca 10-20 dnech bastlení, zavolají někoho kdo tomu rozumí a dají cokoliv, aby to dokončil.
Nevím jak velkou rodinu měl autor na mysli, že by zvládla vysekat bez nářadí RD za 1-2 dny, tedy myslel jsem měděné vodiče vložit >:D .
Fojtík Jaroslav:
Tedy ten článek neříká skoro vůbec nic. Někdy je takové polonic horší než nic.
Autor je opatrný a zmiňuje zkušeného elektrikáře, takže ten to pak dokončí.
Ten jeden az 2 dny bych byl rád, kdyby mi sám předvedl.
Třeba na tomto obrázku přímo ve článku najdu chybku:
http://www.jakbydlet.cz/images/stavba/elektroinstalace%20007.jpg
Tloukli nám na SPŠ do hlavy, že dráty se nesmí vést šikmo aby kondenzující
voda nestékala do krabice.
Pokud chcete koax do každé místnosti (napojení počítače, televize) zde je nutno použít chráničku (tzv. husí krk).
On se počítač jako napojuje koaxem (zle)? To bylo kdysi u 10M ethernetu. A připojení více televizí není zase tak úplně jednoduché. V případě satelitu musí vést ke každé telivizi vlastní kabel od multipřepínače . Pokud se udělá husí krk příliš slabý tak je to jako kdyby tam nebyl.
Pro sádrování krabic (viz obr) je vhodné použít děti. Budete je to bavit.
Mě to připadá jako by autor nikdy v ruce nedržel sádru. Ta tvrdne dost rychle. Taková krabice nakřivo se pak bude vyjímat - bude to jen estetická újma. Ale to už tady zaznělo.
Zásuvky jsou snadné. Napojují se mědí 3 x 2,5 mm2. Tedy tímto rozvodem po obvodu domu „obejdete“ patro. A tedy se autor ani neodvážil zmínit o tom, že některé spotřebiče musí mít vlastní okruh. Aby to pak nedopadlo jako jeden můj úlovek v koupelně.
Pavel Horský:
Teda pánové, před chvílí jsem si přečetl ten výplod Ing. Sýkory a nestačil jsem se divit. Sýkora nadimenzoval přívodní kabel bez mrknutí oka, aniž by věděl jak daleko je elektroměrový pilíř, jaké zařízení a spotřebiče budou v objektu nainstalovány, instalace kabelu pro případné ovládání spotřebičů signálem HDO atd. atd. atd
Nakonec se pak ještě sám redaktor oněch stavebních stránek osopil na kritizující odborníky.
Ne, ne, ne.........je mi zase zle (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana