Daniel Cuc
|
|
« kdy: 05.07.2008, 00:48 » |
|
Před chvílí mi vyletělo v celém domu kompletně napětí. Všechny jističe jsou dole kromě toho hlavního, který vůbec není v mém bytě, ale venku zároveň s měřiči. Co je ale divné, je že po proměření fázovkou svítí u zásuvek zemnící kolíky, některé málo, některé jako samotná fáze.. Je mi jasné... nedotýkat se, ale co dál?
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #1 kdy: 05.07.2008, 07:56 » |
|
TO: Cuc Jestliže vám vypadly všechny jističe, mohlo dojít k zasažení objektu bleskem a instalace bude pravděpodobně poškozená. Jestliže nebyla v době výpadku bouřka a možnost zásahu bleskem vyloučíte, tak došlo k dokonalému zkratu (pravděpodobně v rozvaděči) a poškození rozvaděče. Zavolejte neprodleně revizního technika a nechte si zkontrolovat celou instalaci.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
David Klimeš
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #2 kdy: 05.07.2008, 08:03 » |
|
Ano, to je ta horší možnost... je otázka čemu říkáte fázovka. Pokud měříte zemnící kolík fázovkou (za 15Kč), která má 10 dalších funkcí (např. detekce el.mag. pole, obvodová zkoušečka apod.) a dotýkáte se při tom vzadu prstem zkoušečky, provádíte právě obvodovou funkci přes své tělo... Každopádně bych zavolal elektrikáře, který provede patřičná měření (měření napětí na kolíku, impedanci smyčky...)
|
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #3 kdy: 05.07.2008, 08:23 » |
|
........ Je mi jasné... nedotýkat se, ale co dál? .......
A taky odpojit ze zásuvek předměty tř.I, pro laiky plechové bedny (pračka, sporák, MW, atd Nicméně, to vám "doutná" opravdu jen kolík ? Zdířka žádná ? Máte TN-S nebo TN-C (pro laiky např. u zásuvek třídrát nebo dvoudrát) ?
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Daniel Cuc
|
|
« Odpověď #4 kdy: 05.07.2008, 12:01 » |
|
Fázovka je sice stará, ale osvědčená. Zdědil jsem ji po strýci elektrikáři. Je jednoúčelová, vzadu má normálně krokodýlek. Ten připojuji na nulu a v okamžiku dotyku se zemnícím kolíkem se rozsvítí jako fáze.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #6 kdy: 05.07.2008, 13:40 » |
|
no nevím, ale doutnavku používám zcela vyjímečně pro jeji nespolehlivost . Stačí souběh kabelů a nevíte co se děje.Svítí všechny vodiče. Vhodnější je vadaska. Ale stejně pokud si nejste jistý elektroinstala cí pozvěte raději elektrikáře na kontrolu(nebo RT). Může tam být mnoho různých závad a tak je to lepší posoudit na místě.Konzulta ce se jistě vyplatí a Vy budete moci klidně spát.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Daniel Cuc
|
|
« Odpověď #7 kdy: 05.07.2008, 14:02 » |
|
@Petr Doležal: přesně tak, krokodýlek mám na nule.
Elektrikáře jsem už pozval, ale má přijít až za týden a do té doby se s tím může stát cokoliv. Do domu mi blesk nepraštil - aspoň si toho nejsem vědom. Najednou prostě všechno zhaslo. Všechny pojistky v rozvaděči spálené a hlavní jistič vyhozený. Vyměnil jsem tedy pojistky a nahodil hlavní jistič. No a něco funguje, něco ne. Na zásuvky mám dvě pojistky, dům 3+1 = jedna pojistka / dvě místnosti. Zásuvky na první pojistce OK, na druhé už ne. Je to jen v těch místnostech které jsou na druhé pojistce. Zkoušel jsem vyměnit pojistku ale bez výsledku..
|
|
|
|
|
Vladislav B.
|
|
« Odpověď #9 kdy: 05.07.2008, 21:10 » |
|
mohl bych se zeptat co to je ta impedencni smycka
nezlobte se studuju slaboproud. Tohle jsme se neucily jestli by jste byly tak hodni a vysvetli?
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #10 kdy: 05.07.2008, 21:28 » |
|
Použitím zkoušečky, která se zapojuje dvojpólově nezjistíte, kde máte fázi. S klidem můžete mít fázi na pravé zdířce a kolík spojen s PEN. To by mohlo vzniknout tím, že dříve se zásuvky montovaly kolíkem dolů a fáze se dávala též vlevo. Pouhým otočením zásuvky v montážní krabičce dostanete kolík nahoru, ale fázi napravo. Tomuto stáří instalace ( minimálně asi 50let ) by odpovídaly i ty pojistky v rozvaděči. Použijte klasickou doutnavkovou fázovku, kde druhým pólem je lidské tělo ( dotýkáte se kovové zátky na druhé straně šroubováku ) a ta nesmí na kolíku svítit. Nepoužívejte elektronickou fázovku s červenou svítivou diodou a hodinkovou baterií uvnitř, protože ta svítí na všem a je k ničemu. Pokud bude svítit kolík při této zkoušce, tak vám lze poradit jedinou věc: vypněte hlavní jistič u elektroměru a sežeňte okamžitě jakéhokoliv elektrikáře, protože v tomto případě si nelze být jistý, kde všude může být napětí zavlečeno.
Pokud se problém vyskytl za bouřky, nemuselo nutně uhodit do Vašeho domu nebo Vašeho hromosvodu, přepětí mohlo přijít i po síti, hlavně pokud rozvod v obci je proveden vrchním vedením.
Ještě mi napadá jedna věc z úplně jiného konce. Nedělal vám někdo úpravy elektroinstala ce v poslední době? S ohledem na Vámi popsané pojistky v domovním rozvaděči mi napadá jedna též velice nebezpečná situace, kterou jsem také už kolikrát řešil. Při úpravách starých instalací, kde nebyly barevně rozlišené vodiče, dojde ve svorkovací krabici k prohození vodičů a potom v části budovy může být fáze na kolících zásuvek
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #11 kdy: 05.07.2008, 21:41 » |
|
to Vladislav B.:
Pro upřesnění: jedná se o měření impedance zkratové smyčky nebo vnitřního odporu sítě, čímž se zjišťuje celistvost vedení. Měření se provádí speciálními měřícími přístroji určenými pro revize a provádí se nepřímou metodou, kdy se měří vlastně úbytek napětí vyvolaný zátěží se známou hodnotou proudu.
|
|
|
|
Daniel Cuc
|
|
« Odpověď #12 kdy: 05.07.2008, 22:28 » |
|
@Petr Doležal: ano, jsem, konkrétně z Brna. Nejsem jediný v naší ulici kdo to takhle má řešeno. Akorát soused má modernější rozvaděč, dělal si ho ale sám. Zbytek prostě deska, na které je všechno, hlavní jistič, měřák, a pojistky.
|
|
|
|
Daniel Cuc
|
|
« Odpověď #13 kdy: 05.07.2008, 22:31 » |
|
Zapomněl jsem dodat - my máme dva jističe a dva měřáky. První dvojici máme na té desce, a druhá je venku před dveřmi, a je rovno, co patro, to tři takové. Nevím proč je to takhle řešeno, protože když vyhodím ten hlavní jistič co mám u sebe, nic nejede, když ho vyhodím venku v té skříni, taky nic nejede, nevím tedy, nač tam jsou dva..
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #14 kdy: 06.07.2008, 07:37 » |
|
Vy máte dva elektroměry za sebou? Chodí vám je odečítat odečítač oba dva?To se mi nezdá být v pořádku, ta elektroinstala ce by chtěla předělat asi celá. Pozvěte nejlépe revizního technika, který dělá přihlášení k odběru a nechte ho udělat důkladnou kontrolu, rptože možná platíte dvakrát za jeden odběr.
|
|
|
|
Daniel Cuc
|
|
« Odpověď #15 kdy: 06.07.2008, 10:21 » |
|
@Václav 3: ne, neodečítají nám oba dva. ten co chodí odečítat je zamčený ve skříni, ten co mám u sebe doma je spíše orientační. neznám sice důvod, především když je skříň zamčena standartními zámky, které jdou odemknout i klíčky od auta.
|
|
|
|
Daniel Cuc
|
|
« Odpověď #16 kdy: 06.07.2008, 16:27 » |
|
@Václav 3: odpovídám ještě na vaši otázku, úpravy elektroinstala ce nám dělali, ale bylo to po celém domu elektrikáři které najalo družstvo.
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #17 kdy: 06.07.2008, 20:41 » |
|
Ten druhý elměr v bytě je tedy vlastně podružné měření, zřejmě ho nepotřebujete, takže je to zbytečnost. Celkově to vypadá, že elinstalace potřebuje rekonstrukci, v čemž vám nepomůžu, můj rajon jsou střední Čechy. Jak jsem napsal již dříve - nechte si instalaci prověřit RT nejlépe nezávislým na družstvu, protože jedině tak je zajištěna objektivita.
|
|
|
|