Kto má uviesť druh siete rozvodov EPS, EZS a pod.

<< < (2/2)

Milan Selezan:
Myslím si, že téma síce zamrzla z dôvodu prevahy problematiky silnoprúdu, ale týka sa to aj zariadení silnoprúdových, kde je napr. napájanie ovládacích obvodov strojov, resp. liniek podľa STN (ČSN)EN 602 04-1 pri prekročení podmienok v norme (počet, resp. výkon zariadení) má byť cez oddeľovací transformátor. Keď stroj alebo linku projektujem sám, ako projektant musím uviesť rozvodnú sieť popužitú na stroji alebo linke. Čo však s tým keď stroj (resp. riadiaci systém, ústredne a pod.) dostanete do linky  so svojím autonomným ovládaním, vy ho len napojíte a komunikujete len kontaktmi? Je to podobné aj s ústredňami EPS, EZS, zosilovačmi ozvučenia, kde ústredňa EPS bežne ovláda riadiaci systém SHZ, VZT a pod. Za vyše 30-ročnú prax som ani u jedného výrobcu zatiaľ nenašiel u výrobcu údaje o sieti podľa  normy okrem prehlásenia o zhode. Tam som však nenašiel druh siete - sústavy. V projektoch ktoré idú na tech. inšpekciu to však musím uviesť, čím beriem na svoje bedrá zodpovednosť za bezpečnosť, pričom to od výrobcu uvedené namám. Podľa mňa je to alibizmus výrobcov systémov.

Milan Karvánek:
Né všichni várobci jsou tak poctiví "dodržovatelé norem". Mám nedobré zkušenosti s Italskými výrobci různých výtahových agregátů, kde ani z dokumentace ani po přímém dotazu se nedozvíte mnohdy ani základní el. veličiny, nebo jsou v jedné tabulce katalogového listu uváděny některé veličiny značené dle EN a jiné bůh ví podle čeho asi dle starých italských norem. Někdy to bývá holt detektivka.

Karol Slivka:
Projektant to môže zlé uviesť. Montéri môžu zlé zapojitˇ. Revizák má rovnakú kvalifikáciu ako pro-
jektant a musi uviesť to jedine správne riešenie za
čo bude niesť zodpovednosť v rodnom liste el. zariadenia.
Karol Slivka

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana