Lze použít místo spor. kombinace hezký vypínač ovládající stykač v rozvaděči?

<< < (3/4) > >>

Milan Karvánek:
Citace: Václav 3  29.06.2008, 21:38

... umístění spínače je myšleno poblíž sporáku, nikoliv někde u rozvaděče - proto také píši o potřebě přivedení ovládacího kabelu z kuchyně do rozvaděče. ...

Ano, to je přesně to řešení, které ve mě nevzbuzuje důvěru a pokládám ho za nadbytečné. Pokud bude umístěn vypínací stykač v rozvaděči vedle jističe, uniká mi jeho smysl ze servisních důvodů. Pokud přijdu k cizí (v bytě z 90% případů bez dokumentace) instalaci, jistě se při servisních úkonech nespolehnu na to, že je stykač vypnutý, protože nic nevím o tom, odkud a jak je spínán onen ovládací obvod! Takže to může mít smysl jen pro majitele viz moje předchozí reakce ( pro klid duše uživatele) a i to je v praxi málo využívané protože dnešní sporáky s hodinami nikdo nevypíná, protože by si rozhodil čas ....

Maros Macik:
Pardon, to slovicko dvojfazove mi nejako ubehlo, samozrejme boli myslene 1-fazove spotrebice.
Teda zaver je aky?  Pouzit klasicku "sporakovu kombinaciu" (jedna sa o indukcnu trubu),  umiestnit ju za skrinku pod varnu dosku? Elektricku trubu, bojler spojit pevnym vedenim,teda nasvorkovat to priamo v krabici? Moze sa to svorkovat wago svorkami?

Fojtík Jaroslav:
to Omen:

Možná, že stále pan Omen nechápe svůj problém. 12V relé neshoří při spínání 230V. Proudově jsou kontakty dimenzovány dobře. To relé vám může spínat i dalších 50let.

Ale toto relé nezaručí izolaci mezi vinutím a kontakty - to znamená, že se může dostat 230V do 12V okruhu. A to je váš průšvih. Pak vám kvůli tomu může vyhořet zvonek, či něco jiného.

Otakar Dosbaba:
To Macík: Požadavek výrobců sporáků atd. na vypínač v blízkosti spotřebiče v RD je především jakýsi alibismus - výrobce se tím hlavně kryje v případě, že by nebylo správně řešené a nebo funkční odepnutí jističi. Co když budou někde ještě pojistky a nebo tři samostatné jističe, které někdo nevypne všechny. Spínač u sporáku je o něco větší jistota a tak se to do návodu raději také uvede. Zajímalo by mne, zda existuje případ, kdy se výrobce v reklamačním řízení o absenci tohoto přístroje opíral. Já sám rovněž nejsem zastáncem tohoto spínače. Nicméně, když už tam musí být, zkuste tento, již obligátní odkaz:
http://www.abb-epj.cz/catalog.asp?thema=6175&category=2790
Pokud jde o ten stykač, rovněž zastávám názor, že jde o zbytečnou komplikaci, u které se v budoucnu projeví hlavně nevýhody. Kolikrát je potřeba sporák či tu varnou desku za rok vypnout?

Marek Zeman:
Pokud máte sklokeramickou desku s dotykovým ovládáním, není její vypínání zbytečné. Všude se mluví a píše o vypínání televizí vypínačem místo dálkovým ovládačem, ale i taková varná deska má v pohotovostním stavu nezanedbatelno u spotřebu. A jaké procento času je v provozu, zvláště, když se denně nevaří oběd a teplá večeře?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana