Co je činný, jalový a zdánlivý výkon?

<< < (3/7) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: petanek  15.06.2008, 10:16

Jsem z vasich odpovedi rozpacity a vlastne jsem se nci nedozvedel.
Vzorecky techto vykonu znam, jedine co me lezi v hlave co ty konkretni vykony znamenaji. Vezmem si priklad treba z motoru, Zdanlivy vykon je na stitku, sectenim proudu a napeti? Je to tak?
Cinny vykon je co motor vydava a Jalovy jsou ztraty nebo jak to mam chapat?

Vzorečky znáte, ale klidně byste sčítal napětí a proud  :-[

S těmi výkony je to trochu jinak.
Činný výkon je skutečné množství elektrické energie, které se z napájecí sítě dodává tomu motoru. Také se tomu říká příkon.
Výkon na hřídeli je skutečné množství mechanické práce (energie),  kterou ten motor vykoná za jednotku času.
Rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami je ztrátový výkon.

Zdánlivý výkon je to, co vznikne prostým vynásobením napájeího napětí a odebíraného proudu. Nazývá se zdánlivý, protože není skutečný.

Jalový výkon je pomocná veličina, která se hodí k vytvoření elegantního matematického aparátu kolem elektriky, ale nemá nějaký přímý ekvivalent ve fyzikální realitě. (matematik by řekl, že to je imaginární číslo).

Michal Kolesa:
OMLOUVÁM se, že jsem uvedl některé méně znalé čtenáře v omyl !

Jirka Š. Svejkovský:
Ještě doplním:
k pochopení potřebujete dobrou znalost komplexních čísel.

dolac:
Dovolím si trochu doplniť, resp. poopraviť vysvetlenie kolegu Fuka:
Citace: Fuk Tomáš  15.06.2008, 10:40

Zdánlivý výkon je to, co vznikne prostým vynásobením napájeího napětí a odebíraného proudu. Nazývá se zdánlivý, protože není skutečný.
Dalo by sa povedať, že je to výkon, ktorý je potrebné spotrebiču po sieti preniesť, resp. dopraviť. Teda podľa neho by mali byť dimenzované prúdové cesty.   
Citace: Fuk Tomáš  15.06.2008, 10:40

Jalový výkon je pomocná veličina, která se hodí k vytvoření elegantního matematického aparátu kolem elektriky, ale nemá nějaký přímý ekvivalent ve fyzikální realitě. (matematik by řekl, že to je imaginární číslo).

Jalový výkon určite  nie je iba nejaké imaginárne číslo. Má v elektrike veľmi dôležitý význam. Je možné ho vyjadriť napríklad magnetizačným prúdom, ktorý je potrebný na vytvorenie magnetického poľa, resp. kapacitným prúdom pri nabíjaní kapacít.   

Fuk Tomáš:
Citace: dolac  15.06.2008, 14:16

...Jalový výkon určite  nie je iba nejaké imaginárne číslo. Má v elektrike veľmi dôležitý význam. Je možné ho vyjadriť napríklad magnetizačným prúdom, ktorý je potrebný na vytvorenie magnetického poľa, resp. kapacitným prúdom pri nabíjaní kapacít.   

Netvrdilv jsem, že "nějaké imaginární". Naopak, naprosto konkrétní a potřebné imaginární číslo. Kdo se někdy potkal s komplexními čísly, ví, co je reálná a imaginární složka.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana