Lze instaloval ochranu, která řeší i případ, kdy se na nuláku objeví přepětí?

(1/6) > >>

Roman Pavlík:
Včera při bouřce k nám po nuláku přitekl proud.
A ne malý.
Tento závěr činím jen jako amatér (revizák má přijít během týdne) a na základě prohlídky přípojky - nulák je vydatně očouzen.
Důsledky jsou zlé - největší problém je poškození přívodního kabelu.

Lze instaloval přepěťovou ochranu, která řeší i případ, kdy se na nuláku objeví proud?

Do včerejška jsem měl ve sloupku s přípojkou instalováno fíčko 0,1 od ABB. Po bouřce se chovalo tak, že nahodit šlo jen při nulové zátěži. Když jsem pak do zásuvky připojil spotřebič, fíčko vypadlo. Zajímavé je, že spotřebiče do 60W fungovaly Logicky jsem usoudil, že fíčko je po smrti a nechal jej vyměnit. Přivolaná elektrofirma jej vyměnila za 0,03, které se však k mémo zděšení chovalo stejně, jen ono limit spotřebiče s posunul někam k jednotkám watů. Moc se bojím, že to znamená, že přívodní kabel je v háji a tedy, že budeme kopat. Můžete mi prosím napsat nějakou hypotézu, co se s tím kabelem mohlo stát? Revizi mám samozřejmě objednanou, dočasně jsem připojen bez fíčka a jsem z toho dost nervózní.

Po tomto víkendu jsem připraven investoval řádově desítky tisíc za účinnou přepěťovou ochranu.

Roman Pavlík:
Ještě jsem se chtěl omluvit profesionálům za velmi laické výrazy v předešlém příspěvku. Snad jsem tím nezkreslil podstatu dotazu.

Jirka Š. Svejkovský:
1) Ano. Nechte na odborné firmě vypracovat nabídku, není to jednoduchá záležitost. Čelní dodavatelé jsou většinou velmi vstřícní (tím nemyslím velkoobchod bílým zbožím a přepěťovkami :).
2) Při zásahu pravděpodobně došlo k poruše izolačního stavu. Při vyšším zatížení dochází k proražení "slabého" místa a vybavení FI. Pomůže revizák s lokalizací poruchy.
3) Věc vaší pojistné smlouvy - na základě revize. Dodavatel el. energie s tím pravděpodobně nemá nic společného.

Roman Pavlík:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  08.06.2008, 17:33

1) Ano. Nechte na odborné firmě vypracovat nabídku, není to jednoduchá záležitost. Čelní dodavatelé jsou většinou velmi vstřícní (tím nemyslím velkoobchod bílým zbožím a přepěťovkami :).

Můžete mi prosím nějakého čelního dodavatele poradit? Nerad bych naletěl, škody jsou opravdu značné... Z brouzdání po internetu se mi líbil http://www.dehn.cz/.  (poklona) .

Jirka Š. Svejkovský:
DEHN, HAKEL, SALTEK, SIEMENS, OEZ ... a další. Chce to znát poměry ve vaší síti, vaše konkrétní požadavky a samozřejmě stav vaší peněženky  8)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana