Co způsobí chybějící PE za proudovým chráničem?
Slávek Spring:
Nelze hovořit o nějaké hranici bezpečného proudu,který může procházet lidským tělem bez nebezpečí nějakých následků.Napří klad při frekvenci 40-60Hz a proudu 0,0045 mA je pozorovatelné chvění-brnění jazyku,při 1,2 mA chvění-brnění prstů,při 6 mA počátek vzniku svalových křečí u žen a při 9mA u mužů,při 20 mA dochází k ochabnutí dýchacích svalů,vyšší proudy při trvání déle než 1 sec. již bezprostředně ohrožují život.
Pro fyziologické účinky a následky je rozhodující velikost a trvání proudu a dráha jeho průchodu.Nejsn áze poškoditelná je tkáň mozku a srdce.Srdce leží na nejpravděpodob nější dráze proudu při dotyku rukou a reaguje na průchod proudu arytmií,stažením až zastavením činnosti jeho fibrilací,když je doba působení proudu delší než 1s.U jiných tkání především u kůže,která má velký měrný odpor dochází k popálení.Velik ost impedance lidského těla je rozdílná u jednotlivých osob dle jejich fyziologické stavby a pohybuje se v rozmezí od 750 do 9000 ohm.Jako průměrná hodnota byla stanovena hodnota 2000 ohm.Při této hodnotě bude při zasažení procházet tělem proud 115 mA (při 230 V) do okamžiku vypnutí chrániče,tedy vyšší,než jaký je jeho reziduální proud 30mA.
Nesmíme opomenout a jak bylo již mnohokrát zdůrazněno,že proudový chránič je ochranou zařazenou jako doplňková a jeho funkčnost ve smyslu selhání,ať je jakkoliv kvalitní,nikdo nezaručí.Jeho pravidelné kontroly funkce toto nebezpečí částečně eliminují.
Jaroslav Ferst:
On existuje nějaký levný chránič a bastard k tomu?
Nicméně už jsem se také setkal s několika novými kousky, dlužícími spolehlivostí hodně své ceně. Obvykle vybavily jen jednou, dva z nich dokonce vůbec ne. A máte na smrťák zaděláno. Bez ohledu na cenu a zvuk jména výrobce chrániče.
HaryFotr:
Kromě toho že to není podle norem - já bych na to nespoléhal, hlavně u starší instalace.
Nový značkový chránič vybaví ikdyž asi ne bezbolestně - můj pes by mohl vyprávět, když se zakous do prodlužky, teď kolem ní chodí s respektem.
A i těch 30mA je svelkou rezervou - mě RT naměřil 6mA.
Ale ještě jednou - je to jako bungee jumping s trenkovou gumou.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana