PetrKa
|
|
« kdy: 21.05.2008, 09:59 » |
|
Vřazení pohybového čidla do 6-7-6 řazení Je možno ve výše uvedeném řazení ovládání světla chodby nahradit jeden z přepínačů ř.6 pohybovým čidlem? Pokud ano, jak se bude obvod chovat?
|
|
|
|
Warcz
|
|
« Odpověď #1 kdy: 21.05.2008, 10:47 » |
|
v praxi jsem to nezkoušel ale pokud bude mit čidlo rele se spinacim i rozpinacicm kontaktem tak ano
|
|
|
|
HHoonnzzaa
|
|
« Odpověď #2 kdy: 21.05.2008, 11:38 » |
|
Domnívám se, že to nepůjde, protože čidlo má jeden stav výchozí - relé v klidu na do druhého (pracovního) se překlopí pouze na nastavenou dobu dle nastavení. Vypínač však musí v této poloze zůstat pro správnou funkci. Tzn. pokud nikdo nepřepne ostatní vypínače (přepínače), tak to fungovat bude, ale pokud se změní stav jednoho z nic, světlo by svítilo a PIR čipem by se vypínalo (invertovaná funkce). Pokud se mílím, opravte mě. Honza
|
|
|
|
|
|
PetrKa
|
|
« Odpověď #4 kdy: 21.05.2008, 14:48 » |
|
Vážený kolego, problém je v tom, že u developerských projektů si člověk příliš nevybere a bohužel v tomto případě se na to, že by bylo vhodné použít pohybové čidlo přišlo až poté, co byla natažena výše zmiňovaná kombinace přepínačů pod omítkami.
Samozřejmě je mi jasné, že ideální by bylo... Nicméně jistě chápete, že ne vždy to, co je ideální, je také použitelné.
PK
|
|
|
|
|
Zdenek 2752
|
|
« Odpověď #6 kdy: 21.05.2008, 18:02 » |
|
Možná by bylo lepší říct čeho chcete dosáhnout. Vřazení čidla k šestkám a sedmičkám? Co to má dělat? Při zhasnutém stavu vám čidlo světla rozsvítí. Při zapnutém světle by mělo čidlo způsobit zhasnutí? Pokud by mělo čidlo vždy zapnout světla bez ohledu na aktuální stav, tak by mohlo stačit kombinaci šestek a sedmiček překlenout.
|
|
|
|
Jura Krikl
Brno
|
|
« Odpověď #7 kdy: 21.05.2008, 18:12 » |
|
Pokud by mělo čidlo vždy zapnout světla bez ohledu na aktuální stav, tak by mohlo stačit kombinaci šestek a sedmiček překlenout.
Jak potom poznate, zda je va stavu automat nebo manual. Pokud někdo zapne přepinačem, bude to svitit pořad. Zmatečne.
|
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)
|
|
|
Zdenek 2752
|
|
« Odpověď #8 kdy: 21.05.2008, 19:47 » |
|
Jak potom poznate, zda je va stavu automat nebo manual. Pokud někdo zapne přepinačem, bude to svitit pořad. Zmatečne. (Nevím jak to dat do rámečku).
Je to tak. To jsem si neuvědomil. Řekl bych že to čidlo do kombinace 6 - 7 je zmatečné. Znovu bych chtěl vědět co (jaký výsledek) z pohledu uživatele je žádoucí. Potom se dá vymýšlet řešení.
|
|
|
|
|
Martin Novák
|
|
« Odpověď #10 kdy: 21.05.2008, 20:46 » |
|
Vážený kolego, problém je v tom, že u developerských projektů si člověk příliš nevybere a bohužel v tomto případě se na to, že by bylo vhodné použít pohybové čidlo přišlo až poté, co byla natažena výše zmiňovaná kombinace přepínačů pod omítkami.
Samozřejmě je mi jasné, že ideální by bylo... Nicméně jistě chápete, že ne vždy to, co je ideální, je také použitelné.
PK
Jo, developerske projekty jsou vetsinou ostuda sama o sobe. Docela bych se chtel seznamit s clovekem, ktery da s klidnym svedomim revizi na barak kde jsou svetla natahana kabelem 2x0,75, zasuvky v celem byte kabelem 3x1,5 na dva jistice a koupelna nema chranic... Navic vse je z komponentu "made in china" a o kvalite snad ani nejde mluvit... A k vasemu problemu. Zatim jsem predelaval nekolik paskvilu 6-7-7-6 na impulzni rele a pri trose namahy jde snad vzdycky v podobnych pripadech kabely prepojit jinak a ziskat tak paralelne spojena tlacitka i bez sekani. Pak do krabice kde je privedena faze staci dat pod vypinac male impulzni rele a je po problemu...
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #11 kdy: 21.05.2008, 20:55 » |
|
Jo, developerske projekty jsou vetsinou ostuda sama o sobe. Docela bych se chtel seznamit s clovekem, ktery da s klidnym svedomim revizi na barak kde jsou svetla natahana kabelem 2x0,75, zasuvky v celem byte kabelem 3x1,5 na dva jistice a koupelna nema chranic... Navic vse je z komponentu "made in china" a o kvalite snad ani nejde mluvit...
Jistě jich existuje nemálo a ti opravdu nejlepší RT z nich, dokáží bytový komplex o 100 bytech zrevidovat za týden (třeba i ještě před kompletací ) a revizní zprávu napsat do 24 hodin. Jen mi je líto těch nešťastníků co za ty byty zaplatili nemalé peníze.
|
|
|
|
PetrKa
|
|
« Odpověď #12 kdy: 22.05.2008, 08:31 » |
|
Abych doplnil, o co mi jde, chtěl bych opravdu namísto vypínačů používat pouze pohybové čidlo. Legrand dokonce dodává takové, které je možno uvést do zmiňovaných 3 stavů - automat/svítí trvale/vyřazeno.
Pokud by samozřejmě existovalo řešení, jak se vyhnout sekání, zachovat funkčnost vypínačů (tlačítek?) a zároveň mít chodbu osvětlenu hlavně pohybovým čidlem, nebráním se ani tomuto řešení.
Celá chodba má cca 3×3m a řešení se zaslepením/přemostěním ostatních vypínačů a zapojením čidla na místo jednoho z nich (z důvodu viditelnosti to musí být ř.6) jsem taky zvažoval.
|
|
|
|
Jura Krikl
Brno
|
|
« Odpověď #13 kdy: 22.05.2008, 09:49 » |
|
Celá chodba má cca 3×3m a řešení se zaslepením/přemostěním ostatních vypínačů a zapojením čidla na místo jednoho z nich (z důvodu viditelnosti to musí být ř.6) jsem taky zvažoval.
Je uplně jedno. zda je to 7 nebo 6. At je to řešene smyčkováním, nebo samostatnými přívody do vypinaču. Vodiču je vždy dostatek. :-D
|
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)
|
|
|
PetrKa
|
|
« Odpověď #14 kdy: 22.05.2008, 11:46 » |
|
Takže pokud to shrnu - pokud propojím v krabicích vodiče tak, aby v požadovaném místě, kde bude PIR byl obvod rozpojen a následně jej osadím čidlem, vyřeším tento problém a udělám z řazení 6-7-6 vlastně 1 ovládaný PIRkem. Je to tak?
Díky
|
|
|
|
|
Zdeněk 2752
|
|
« Odpověď #16 kdy: 22.05.2008, 17:46 » |
|
Jestli budou použitá jen pohybová čidla, pak to nemá se 6 a 7 nic společného. Bude to více čidel zapojených paralelně. Je to tak? Mimochodem, autor stále neřekl co chce z pohledu zákazníka. To že mu jde o to zapojit místo přepínačů čidla není pohled zákazníka. Zákazník může například chtít rozsvítit světlo pokud se osoba objeví v daném prostoru. Také by zákazník mohl chtít aby se rosvítilo při příchodu zprava a při odchodu doleva aby zhaslo. atd. Pokud bude jasné co zákazník chce, pak je možné vymýšlet řešení.
|
|
|
|
|