Musí být fáze stále ještě vlevo?

<< < (27/28) > >>

Zdenek Skotnica:
Jako matematik pletete jablka s hruškami. -+60 V proti nule je symetrické DC napájení. Pokud  je na obou kontraktech napětí a má sinusový průběh je to sdružené napětí AC.

Jan Antonín:
Ano, skutecne to nevim.
Chtel jsem rici, ze pokud by byl (teoreticky) pouzity system ze ve dvou dratech je faze posunuta ne o 120⁰ ale o 180⁰ bylo by zapojeni ve svete za zrcadlem stejne.
Mel jsem dojem ze se to nekde ve svete vyskytuje, nemel jsem to vubec zminovat.

Co jsem chtel rici je, ze pokud nejsem pri pohledu na zasuvku s tremi kontakty G, L, N schopen poznat jestli se divam na zrcadlove prevraceny obraz nebo ne, tak je design zasuvky velmi nestastny.

Zkousel jsem ted vyhledat svycarskou zasuvku a vypada to ze jsem rovnez placnul nepravdu, ze zrcadlovost neni poznat.

Doufam ze je jasne co jsem chtel "symetrii vuci zrcadlu" rici.

Jan Antonín:
Nedalo mi to a ještě jsem patral.
U starsi svycarske normy se spojovacími prvky znacenymi T18, T19 a T20 tyto prvky nebyly zrcadlove symetricke zatimco nejnovejsi  T23 zrcadlove symetricka je.
Zvlastni.

Btw kdyz casove programovateln a zasuvka prodavana u nas v hobbymarketech prerusuje pracovni vodic, je to duvod k obavam respektive k napravnemu opatreni?
Pamatuju se ze jsem to jednou resil pouzitim tim ze jsem do zasuvky zapojil starou rozdvojku ktera na jedné straně prehazovala fazi s pracovnim vodicem, tam jsem zapojil tu casovatelnou zasuvku a do ni druhou starou rozdvojku. Jednu stranu teto druhe rozdvojky jsem na pevno ucpal a cele to popsal vystrazne informacnimi popisy.
Opicarna hrozná   :-)

Václav Třetí:
Vážený pane Jane Antoníne, Vašeho otce jsem neznal, takže jeho výtvory hodnotit nemohu, ovšem to co popisujete jako Vaše zapojení programovateln é zásuvky, je krkolomné, nebezpečné a doporučuji vám se do úprav elektroinstala cí nepouštět. Nevhodné doplňky elektroinstala ce doporučuji nepoužívat, nejlépe je také nekupovat a pokud nevypínají u nás obvyklý kontakt pro fázi, tak je obchodníkovi vrátit.

Vaše tvrzení o prostorově symetickém provedení zásuvek je nepoužívané a komické. Srozumitelnějš í je hovořit o možnosti vidlici v zásuvce otáčet - komutovat.  V světě je mnoho zásuvkových systémů, mezi komutovatelné patří mimo u nás nejznámějších německých Schuko (typ F)  také zásuvky italské (typ L),  španělské, americké typu A (jen některé) a dvojpólové typu C - nejstarší zásuvkový systém známý v Evropě, který je bez ochranného kontaktu. Převážná většina ve světě používaných zásuvkových systémů je konstruována tak, že vidlici v zásuvce nelze komutovat, pořadí L a N je tedy stálé.

K elektroinstala cím v USA a Kanadě: Jejich rozvodné sítě se liší od evropských nižším používaným napětím, způsobem distibuce i zapojením samotným. Mají však rozvody střídavé o kmitočtu 60Hz (vyšším o 10Hz než v Evropě). Běžně užívané napětí v domácnosti je 120V nebo 2x120V (fázový posuv 180°,  tři vodiče). Pro spotřebiče s vyšší spotřebou používají 240V. Také mají třífázové čtyřvodičové sítě  3x120/208V (fázový posuv 120°).  Každý objekt (i rodinný dům) má svůj distribuční transformátor, kterým si volí zákazník soustavu podle svých potřeb. V rozvodech mají vždy vodič N, proti kterému mají fáze 120V (110 až 130V). Zásuvky používají tříkontaktní (mimo nejstarších rozvodů),  které mají stanovené postavení kontaktů L a N. Ochranný kontakt se tam značí G (na rozdíl od velké části světa, včetně u nás, kde se používá označení PE).

Místo sepisování bludů zde, věnujte čas a na internetu si najděte přehled zásuvek používaných ve světě (např. pro turisty, např. www.alza.cz/typy-zasuvek),  pak se dozvíte, že ve Švýcarsku  používají zásuvky typu J, které mají středový kontakt  (PE) vyosený, takže vidlici nelze otáčet, tedy podle Vašeho není zrcadlově symetrická.

Jan Antonín:
Moc dekuju za konkretni info.
Ja si pamatoval ze je to vyosene ta svycarska zasuvka!
Ted jsem to hledal fakt hodinu ale rozmery nenasel.

Rada nekupovat vyrobky co vypinaji pouze pracovni vodic je dobra, ale prakticky nepouzitelna.
V kazdem hobbymarketu takovou casovatelnou zasuvku prodavaji.
https://www.Stavební bazar.cz/p/digitalni-spinaci-hodiny-elektrobock-zsd16/4276475/
I ručně vypinatelne zasuvkove vsuvky vypinaji jen jeden vodic. Sice levy, jenze jsme s francii v jednom ekonomickem prostoru.
Vypinac na PC zdroji mi taky prerusi jen pravy vodic.
Ano lze sehnat vypinac prerusujici oba vodice.
Ale tehdy jsem nemel cas to shanet.

A co "pc" kabel na jedne strane do nasi zasuvky?
Nektery ma na samici do zdroje fazi vlevo, nektery vpravo, v jednom pripade jsou vyražene popisky u zdirek spatne.

Nelze se spolehnout na "schvalene" vyrobky.
Nehledě na to, ze muzu cestovat do francie.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana