Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« kdy: 20.05.2008, 19:21 » |
|
Setkal jsem se nedávno s názorem, že je dobré připojit boiler na 20h sazbu stejně s elektrokotlem. Čím více o tom přemýslím, tak tím více se mi to nezdá jako dobrý nápad.
Je sice výhodou, že je dost teplé vody. Zase nevýhodou je to, že potom podle mého pracuje boiler jako průtokový ohřívač. To znamená, že sice za levno ale déle. Po každém otevření kohoutku se dohřeje. Úsporu spatřuji v blokování na 8h/den. Jaký je váš názor nebo vaše zkušenosti?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #1 kdy: 20.05.2008, 20:20 » |
|
Kolego Fraňku. Ze všeho nejvíc, podle mne, záleží na výrobci boileru. Pokud má ve svých technických podmínkách uvedenu dobu nabíjení 8 hodin, nelze podle mě nabíjet 20 hodin, ale pouze těch 8.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.05.2008, 20:30 » |
|
Otázka je: jaký je to boiler podle obsahu? Bude-li to 80l a více, nebude dohřívat po každém otočení kohoutku. Mohu nastavit nižší teplotu vody a budu ji mít stále dostatek a dohřívat bude v určitých cyklech, když chladná voda dosáhne na termostat. Teoreticky tím ušetřím. Mohu mít teplotu nastavenou na 50stupňů a budu ji mít stále v dostatečném množství. Asi bude spirála topit stejný čas nebo malinko více, ale vše se odvíjí od spotřeby teplé vody. Vyšší teplota vody zase spotřebuje víc energie na ohřátí vody za kratší čas, ale když se spotřebuje teplá voda pak není možnost bez ůprav zapojení ohřát. Tady je to rozložené do delšího časového ůseku se stálejší teplotou vody. Takže bych zkusil změřit spotřebu v obou variantách a podle toho se zařídil.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #4 kdy: 20.05.2008, 21:00 » |
|
Pokud se nemýlím, tak v připojovacích podmínkách je, že aku spotřebič - boiler - musí být u přímotopné sazby blokován samostatně, takže mi to připadá zbytečné o tom diskutovat. Toto řešení bych použil pouze vyjímečně a krátkodobě např. při poruše jednoho ze dvou boilerů. Sice je pravda, že kdysi STE dávali jednookruhové HDO i na přímotopy a oba dráty od stykačů dávali společně do jedné svorky, ale to je jejich problém, dnes už to také nedělají a co pamatuji zákazníky, kterým to tak připojili, tak už je to předělané.
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #6 kdy: 20.05.2008, 21:37 » |
|
Nejde o nadnárodní monopoly, ale pokud připustíme, že sazbování je řešením regulace spotřeby a její vyrovnání s výrobou, potom musíme tento požadavek vzít jako oprávněný. V zimním období, kdy je topení důležitější než teplá voda, je lepší, když mi vypnou boiler a zůstane v provozu přímotop, než aby se při společném ovládání vypínalo i topení . Pro odběratele je odměnou za tento "nekomfort" cena 1kWh, která je zhruba třetinová, než ve vysoké sazbě. Na druhé straně má dodavatel povinnost mi během 24 hod. dát 8 hod. na provoz boileru. Pokud mám boiler přiměřeně velký, neměl by vzniknout problém.
|
|
|
|
|
Radek Kroutil
OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
|
« Odpověď #8 kdy: 20.05.2008, 23:57 » |
|
Pustit 8, nebo na 20hod? Dle potřeby. Rekonstruoval jsem byt a koupil 200l bojler. A protože jsme dva, teplá voda nám stačí a to se oba koupeme. Když nám to stačit nebude, nebo čekáme nějakou návštěvu přes noc a nebo se mi rodina rozroste, přepojim jenom drátek a žhavim 20hod
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
Hlávka
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #9 kdy: 21.05.2008, 05:54 » |
|
Plně se ztotožňuji s názory kolegy Karvánka. Kde vzal Václav3 třetinovou cenu za NT u přímotopné sazby? Takřka třetinová cena je u sazby D25, u D26 poloviční a u sazeb D35 a D45 má rozdíl mezi VT a NT do 1/3 hodně daleko, protože je téměř zanedbatelný.
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #10 kdy: 21.05.2008, 09:48 » |
|
Plně se ztotožňuji s názory kolegy Karvánka. Kde vzal Václav3 třetinovou cenu za NT u přímotopné sazby? Takřka třetinová cena je u sazby D25, u D26 poloviční a u sazeb D35 a D45 má rozdíl mezi VT a NT do 1/3 hodně daleko, protože je téměř zanedbatelný.
Původně jsem chtěl reagovat v podobném smyslu - ale pak mi došlo, že smysl toho příspěvku je, že cena 1 kWh v NT (D25, D26, D35, D45, D55, D56) je zhruba 2-3x menší než cena 1 kWh v jednotarifu (D01, D02) který je RZ taky označován jako VT. A v tomto smyslu ten argument stále platí příspěvek Václava 3, tj. že za diskomfort (blokování spotřebičú) se distributor EE odvděčuje výrazně nižší cenou.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #11 kdy: 21.05.2008, 20:22 » |
|
A ještě nabídnu jiný pohled na totéž: od rozvodných závodů mám stanovený max. rezervovaný příkon (s použití hlavního jističe), který mohu bez zbytku využít, je jen moje věc jak. Pokud mám přímotopnou sazbu 20h/24h , přesto, že relé AKU sazby v HDO spíná jen 8 h, mohu klidně natápět boiler spolu s elektrokotlem celých 20h , pokud se vejdu do limitu rezervovaného příkonu. RZ mohou (a také to dělají) realizovat svojí regulaci přepínáním tarifů ve zbývajících 4 h/24h. Pokud na přímotopnou sazbu provozuji elektrokotel 12 kw, je z hlediska příkonu docela lhostejné jestli k tomu ještě připojím 1, kw boiler, nebo budu v tom čase mandlovat, nebo řezat dříví na cirgulárce, okamžité navýšení je z hlediska celkového rezervovaného a odebíraného příkonu mizivé. A na závěr, rozdíl 30 hal. mezi vysokým a nízkým tarifem u přímotopné szby, to je výsměch! To se po příštím zdražení už asi nevyplatí ani investice do blokovacího stykače, návratnost jeho ceny by byla vyšší než jeho životnost.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #13 kdy: 21.05.2008, 20:42 » |
|
Zajímala mě hlavně ekonomická stránka věci. Je asi jasné, že při rozdílu v cenách mez VT a NT nic nebrání domácnostem zapojit boiler na 20h. Jen si stále myslím, že potom se boiler chová jako zásobníkový průtokáč. Při každém odběru vody se ochladí a dohřeje. 30háléřů je sice výsměch, ale co na to naše peněženky? Nemám 20h sazbu doma k dispozici, ale poku by někdo provedl měření třeba během týdne běžného provozu na boileru ve 20h a v 8h docela by mě to zajímalo. Nechci navádět ale jako pokus
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #14 kdy: 21.05.2008, 21:00 » |
|
Zajímala mě hlavně ekonomická stránka věci. Je asi jasné, že při rozdílu v cenách mez VT a NT nic nebrání domácnostem zapojit boiler na 20h. Jen si stále myslím, že potom se boiler chová jako zásobníkový průtokáč. Při každém odběru vody se ochladí a dohřeje. 30háléřů je sice výsměch, ale co na to naše peněženky? Nemám 20h sazbu doma k dispozici, ale poku by někdo provedl měření třeba během týdne běžného provozu na boileru ve 20h a v 8h docela by mě to zajímalo. Nechci navádět ale jako pokus Kristovo noho, Honzo já to snad kvůli tobě na týden doma přepojím Asi abych zapojil kontrolní elektroměr jen na ten boiler co myslíš? Ale rodina mě bude týden nenávidět, že máme málo horké TUV
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #15 kdy: 21.05.2008, 21:04 » |
|
Zajímala mě hlavně ekonomická stránka věci. Je asi jasné, že při rozdílu v cenách mez VT a NT nic nebrání domácnostem zapojit boiler na 20h. Jen si stále myslím, že potom se boiler chová jako zásobníkový průtokáč. Při každém odběru vody se ochladí a dohřeje. 30háléřů je sice výsměch, ale co na to naše peněženky? Nemám 20h sazbu doma k dispozici, ale poku by někdo provedl měření třeba během týdne běžného provozu na boileru ve 20h a v 8h docela by mě to zajímalo. Nechci navádět ale jako pokus Podle mne je to poměrně jednoduché. Když mám boiler zapnutý 20 hodin, tak si mohu dovolit mít ho nastavený na nižší teplotu (např. 45°C), protože zásoba vody nemusí překlenovat několikahodino vou mezeru v napájení. Tudíž průměrná teplota vody v boileru může být nižší, než při 8h natápění, a také teplota v trubkách bude nižší. Proto tepelné ztráty mohou být při 20h také nižší. Podmiňovací způsob používám proto, že když si uživatel nastaví teplotu zbytečně vysoko (třeba 80°C), tak bude mít naopak při 20h větší tepelné ztráty, protože bude boiler prakticky stále nahřátý na max. teplotu, zatímco při 8h ohřevu tam budou zřetelné poklesy.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #16 kdy: 21.05.2008, 21:08 » |
|
Kristovo noho, Honzo já to snad kvůli tobě na týden doma přepojím Asi abych zapojil kontrolní elektroměr jen na ten boiler co myslíš? Ale rodina mě bude týden nenávidět, že máme málo horké TUV Právě aby vás rodina ne-nenáviděla, tj. abyste zachoval komfort, měl byste nastavit při 8h ohřevu tu teplotu výše.
|
|
|
|
|