Blokujete bojler 8 nebo 20 hodin denně?

<< < (3/6) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Hlávka  21.05.2008, 05:54

Plně se ztotožňuji s názory kolegy Karvánka.
Kde vzal Václav3 třetinovou cenu za NT u přímotopné sazby?
Takřka třetinová cena je u sazby D25, u D26 poloviční a u sazeb D35 a D45 má rozdíl mezi VT a NT do 1/3 hodně daleko, protože je téměř zanedbatelný.

Původně jsem chtěl reagovat v podobném smyslu - ale pak mi došlo, že smysl toho příspěvku je, že cena 1 kWh v NT (D25, D26, D35, D45, D55, D56) je zhruba 2-3x menší než cena 1 kWh v jednotarifu (D01, D02) který je RZ taky označován jako VT.
A v tomto smyslu ten argument stále platí příspěvek Václava 3, tj. že za diskomfort (blokování spotřebičú) se distributor EE odvděčuje výrazně nižší cenou.

Milan Karvánek:
A ještě nabídnu jiný pohled na totéž: od rozvodných závodů mám stanovený max. rezervovaný příkon (s použití hlavního jističe),  který mohu bez zbytku využít, je jen moje věc jak. Pokud mám přímotopnou sazbu 20h/24h ,  přesto, že relé AKU sazby v HDO spíná jen 8 h, mohu klidně natápět boiler spolu s elektrokotlem celých 20h ,  pokud se vejdu do limitu rezervovaného příkonu. RZ mohou (a také to dělají) realizovat svojí regulaci přepínáním tarifů ve zbývajících 4 h/24h. Pokud na přímotopnou sazbu provozuji elektrokotel 12 kw, je z hlediska příkonu docela lhostejné jestli k tomu ještě připojím 1, kw boiler, nebo budu v tom čase mandlovat, nebo řezat dříví na cirgulárce, okamžité navýšení je z hlediska celkového rezervovaného a odebíraného příkonu mizivé. A na závěr, rozdíl 30 hal. mezi vysokým a nízkým tarifem u přímotopné szby, to je výsměch! To se po příštím zdražení už asi nevyplatí ani investice do blokovacího stykače, návratnost jeho ceny by byla vyšší než jeho životnost.

Miroslav Minařík:
Citace: Fuk Tomáš  21.05.2008, 09:48

...  se distributor EE odvděčuje výrazně nižší cenou.

Ano rozhodně se jedná o jakýsi "vděk". Ovšem zřejmě nikoliv distributora ani obchodníka. Je to v zájmu energetického dispečinku, aby zvládl regulovat energetické výkyvy.

Inu a jak je vidět nejde o čistý tržní (konkurenční) zájem a přímo uměrná je tomu cena nt a vt.

Jan Franěk:
Zajímala mě hlavně ekonomická stránka věci. Je asi jasné, že při rozdílu v cenách mez VT a NT nic nebrání domácnostem zapojit boiler na 20h. Jen si stále myslím, že potom se boiler chová jako zásobníkový průtokáč. Při každém odběru vody se ochladí a dohřeje. 30háléřů je sice výsměch, ale co na to naše peněženky?
Nemám 20h sazbu doma k dispozici, ale poku by někdo provedl měření třeba během týdne běžného provozu na boileru ve 20h a v 8h docela by mě to zajímalo.

Nechci navádět  ;)  ale jako pokus  (dance)

Milan Karvánek:
Citace: Jan Franěk  21.05.2008, 20:42

Zajímala mě hlavně ekonomická stránka věci. Je asi jasné, že při rozdílu v cenách mez VT a NT nic nebrání domácnostem zapojit boiler na 20h. Jen si stále myslím, že potom se boiler chová jako zásobníkový průtokáč. Při každém odběru vody se ochladí a dohřeje. 30háléřů je sice výsměch, ale co na to naše peněženky?
Nemám 20h sazbu doma k dispozici, ale poku by někdo provedl měření třeba během týdne běžného provozu na boileru ve 20h a v 8h docela by mě to zajímalo.

Nechci navádět  ;)  ale jako pokus  (dance)

Kristovo noho,  Honzo já to snad kvůli tobě na týden doma přepojím  :D Asi abych zapojil kontrolní elektroměr jen na ten boiler co myslíš? Ale rodina mě bude týden nenávidět, že máme málo horké TUV  :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana