Mám připojit solární kolektor přímo na hromosvod nebo vytvořit jiný svod?
Jan Hájek:
Zas bych to takto moc nekomplikoval. To co je popsáno v EN 62305 je již zjednodušené a praxí prověřené. Výpočty dostatečných vzdáleností se provádí tímto způsobem 20 let (podobně 30) a i když toto nedává a nemůže dávat 100% jistotu, zatím jsem neviděl popsaný případ, kdy by to nestačilo.
Byl jsem svědkem několika dlouhých diskusí s pokusem uchopit celý výpočet podrobněji (materiál, geometrie vodiče atd.) a výsledkem vždy byla korekce vzdálenosti v jednotkách cm.
Milan Jakeš:
Takže závěr je, že pokud je okap chráněn jímací soustavou, tak pro něj platí v souladu s EN 62305 kc=0 (není součástí svodu a jímací soustavy) a navyšování vzdálenosti s od okapu ve směru k jeho neuzemněnému konci v SW DEHN jednoduše nedává smysl?
Vzhledem k dnešnímu hromadnému umisťování FV na střechy je to myslím dost podstatný závěr.
Jan Hájek:
Citace: Milan Jakeš 01.06.2023, 10:33
........SW DEHN jednoduše nedává smysl?
DEHNsupport s tím umí počítat, jen to musí umět uživatel nastavit. V přílohách je vzorový domek.
Pokud se takováto vzdálenost zohlední od konců háků okapu a nahoře od packy hřebenáče, je pro FVE využitelných tak 40-60% střechy. Proto se nyní volí řešení s HVI, odpadne spousta starostí.
DEHN chrání rodinné domy s FVE
Milan Jakeš:
Super : ))
Jinak ohledně HVI, ono to má takovou el pevnost, že se to dá takto nalepit na FVE?
Milan Jakeš:
HVI Long 75cm, tak to je dost slušné.
Ale nezapomínat na magnetickou indukci. Měnič je chráněný přepěťovkama ale v panelech by naindukované napětí mohlo prorazit články. Vhodným rozložením vedení k panelům by šlo indukci výrazně snížit ale tím se dnes asi nikdo moc nezdržuje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana