Jak zaznamenávat spotřebu v průběhu dne?

(1/3) > >>

Robert Vozka:
Před lety jsem řešil otázku, jestli by se náhodou nevyplatilo přejít z normálního "jednotarifu" na "dvoutarif" D34 (16hodin NT, bez nutnosti blokování spotřebičů či jiných podmínek). Znamenalo to o dost vyšší paušál. Samozřejmostí je, že NT tarif je v průběhu noci a v pak začíná před polednem a končí před večerem (byl stanoven fixně na čtvrtletí). Nastala otázka, jestli se opravdu vyplatí, když většinu doby NT člověk buď spí, nebo je v práci....

Zkusil jsem tedy běhat v době přepínání tarifů k elektroměru a zapisoval stav. Výsledkem bylo, že bychom mohli ušetřit přes 10%. Po realizaci byla skutečnost něco přes 8 (také dobré  (dance)). Časem se pak tento tarif zrušil a přepnuli nás na D35, který byl ještě "levnější"  (dance)

Jistě chápete, že běhání k elektroměru není ideální. Teď jsem zkoušel zjištovat stav a zatížení jednotlivých fází v průběhu dne. Výsledek viz přiložený obrázek zobrazující průměrnou spotřebu vždy za 15minut. Data jsem získal tím, že mám v rozvaděči 4x jednofázové hodiny (PC má zvláštní chránič) a zaznamenával impulzy (galvanicky oddělené) do malých digitálních čítačů (hodiny ukazují pouze 0,1kWh). Tyto jsem pak snímal webkamerou do notebooku (takže spotřeba byla vyšší o žárovku osvětlující prostor a notebook) jako obrázek a pak druhý den přepisoval hodnoty.

Je to sice "jenom" hračka, ale může to být zajímavé zjistit, kolik vlastně minimálně spotřebováváme elektřiny (lednice, stand-by režimy, PC, nabíječky apod.) a také kolik je maximum (např. trouba + rychlovarná konvice + laserová tiskárna najednou). Dále může např. někdo zjistit, že munaprosto stačí hlavní jistič 20A, ale přitom má 40A, což při "dvoutarifu" může znamenat úsporu.

Je to pokusné zapojení. Určitě znáte nějaký lepší způsob, o který se, prosím, podělte.

Asi nejlepší řešení je něco, co vytvoří soubor, ve kterém bude vždy přesný čas každého impulzu z hodin. Zatím jsem ale zkusil obráceně - počet impulzů za např. 15minut. Je to méně přesné, ale asi jednodušší.

Omlouvám se za poněkud delší příspěvek   o:-) (který částečně už asi nepatří do silnoproudu, ale hodně s ním souvisí)

RV

Fuk Tomáš:
Což kdybyste ty impulsy z elměrů snímal rovnou paralelním portem laptopu?

dolac:
Najjednoduchši e je použiť registračný merací prístroj, ktorý zaznamená výkonový profil za jeden deň resp. za jeden týždeň.

tajtrdliku:
Koukněte na výrobky KMB,určitě si vyberete.

Robert Vozka:
 po delším čase,
Fuk Tomáš: To se chystám, ale na druhou stranu pak toto měření bude ovlivněné spotřebou notebooku (stejně jako při prvním pokusu).
Tajtrliku: Tyto přístroje vypadají, že by to mohly umět. Otázka je pak jejich cena.

V mezičase jsem objevil od VoltCraftu EnergyLogger 3500: http://www.e-....cz/meric-spotreby-elektricke-energie-energy-logger-3500+dp105306/
Tento přístroj umí zaznamenávat Napětí, proud, frekvenci, účinník  v minutových intervalech a pak pomocí SD karty je přenést do PC (mělo by to zvládnout zaznametat až cca 40dní) - Dá se tam pozorovat i změna napětí ve "špičkách" a mimo ně.

Tady tedy přikládám průběh spotřeby naší kombinované lednice za 24hodin (A, 200cm, 2kompresory):
RV

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana