Ake platne normy urcuju hornu hranicu pre 1 fazove zariadenia?

<< < (2/3) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Limity si mohou stanovit dodavatelé nebo provozovatelé sítě (viz 25A ČEZ). Je to technická záležitost, v obecně platných normách jsem to neviděl. Ale už jsem viděl topná tělesa na 230V o výkonu 30kW pro ohřívání oleje.

František Šohajda:
Záleží jak v které zemi.Už jsem se setkal ve zdravotnictví /nemocnice/ že se naskytne výhodná koupě třeba mamografu nebo CT které je vyrobeno jednofázově /údajně pro Izrael/ a oni ho už nechtěli tak ho koupili do ČR. Jelikož je nakupující neelektrického vzdělání tak ho samozdřejmě koupí /výhodná cena/ a teď si  elektrikáři raďte !Většinou se musí natáhnout nový přívod protože jištění musí být od 32A výš.....Jeliko ž 3x kabel s tak velkým průměrem se musí objednat dopředu tak se stejně natáhne kabel 5x a tak se úspora  nekoná...Kdyby se koupilo 3 fázové /stejně se vyrábí/ tak je na daleko menší proudové zatížení....je n pro doplnění...

Štefan Beláň:
TO: Homoly

Jedním ze základních předpisů je ČSN 33 2000-1.

V článku 133.4 "Ochrana před škodlivým působením " je vyžadováno, aby všechna zařízení byla vybrána tak, aby nepůsobila škodlivě na jiná zařízení nebo na přívod, zdroj či napájecí síť,  a to jak během normálního provozu, tak i při spínání. V této souvislosti se za činitele, které mohou mít vliv, považuje také asymetrické zatížení a proudový náraz.

Z tohoto pohledu je důležité sledovat poměry v hlavních napájecích rozvodech. (!)

Gabriel Homoly:
Dakujem za odpovede!

Vladimír Kadlec:
Jako vodítko bych použil stále platnou normu ČSN 33 2130 čl. 4.4.4 „Odbočky k elektroměrům“,  kde je uvedeno, že jednofázové odbočky k elektroměrům lze provést u zařízení do soudobého příkonu 5,5 kW u bytů stupně elektrizace A (tj. byty, v nichž se elektřiny používá k osvětlení a pro domácí el. spotřebiče, připojované rozvodu pohyblivým přívodem /na zásuvky/ nebo pevně připojené, přičemž příkon žádného spotřebiče nepřesahuje 3,5 kVA).. V ostatních případech musí být odbočky k elektroměrům trojfázové se všemi vodiči proudové soustavy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana