Najdeš řesení?

<< < (4/4)

Petr Doležal:
Bingo !

Fuk Tomáš:
Citace: Stanislav Školník  17.04.2008, 17:32

Představte si místnost bez oken a jedny dveře a v místnosti umístěny tři žárovky ovládané z venku třemi vypínači (jedna žárovka jeden vypínač). Vypínače jsou umístěny kde není vidět do místnosti.
Otázka zní: zjisti, který vypínač spíná kterou žárovku a můžeš vstoupit nebo se podívat jen jednou do místnosti?

Jak jste si jistě uvědomili, výše uvedenými metodami je možno identifikovat těch žárovek 6
 (dance)

Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš  17.04.2008, 21:23

...Jeden bude krájet a ten druhý si bude vybírat...
Je tu ještě možnost dát ten chleba někomu třetímu. Potom má první i druhý stoprocentní jistotu, že ten druhý neměl víc.
Pozor, takový postup nelze nazvat charitou.  :D

Fuk Tomáš:
Ona tato metoda (jeden krájí, druhý si vybírá) má i jiné úskalí. Pokud krájí mentálně nedospělý jedinec, tak někdy zvolí strategii: odkrojit zřetelně menší kus, ten druhý přece bude slušňák a vezme si ten menší. A pak se cítí podveden, když si ten druhý vybere ten větší kus.
Vyzkoušejte na dětech, a uvidíte  :)

Georgis Fasulis:
Ještě k tomu krájení a vybírání. Znám jeden vtip, on to vlastně není ani tak vtip jako spíš naprosto logická věc. :-)

Franta dostane 2 jablka (každé jiné velikosti) a protože je kamarád, chce se o ně rozdělit s Pepíkem. Nastaví proto dlaň a vybídne Pepu ať si veme jedno jablko. Pepík neváhá, veme si jedno a poděkuje, jenže si veme to větší.
Franta smutně zaprotestuje: "No Pepíku, já kdybych byl na tvém místě, tak bych si samozřejmě pro sebe vzal to menší a tobě bych nechal to větší." Na to Pepík v naprostém klidu a s úsměvenm odpoví: "Tak to nechápu, proč se čertíš? Vždyť já mám to větší a tobě zbylo to menší - přesně jak sis to přál!"  8) :D

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana