Jaké je určení jednotlivých fází na 5-ti žilovém kabelu?
kbulda:
To josef Pentoda (poklona)
Václav 3:
Citace: Milan Karvánek 18.04.2008, 21:12
Nějak nechápu proč tohle téma stále jitří tolik lidí. Není přece důležité skutečné pořadí fází, ale jejich sled. Ani ta tolikrát proklamovaná 1. fáze "z důvodu spínání blokovacích stykačů" nemá dnes žádný význam, když v HDO jsou pouze spínané bezpotenciálov é kontakty.
Včera jsem měl jednání s techniky PRE (montáž elektroměrů), tak mi to nedalo a zavedl jsem řeč na téma L1 pro HDO a stykač. Byť v Praze používané elměry ZPA DU 310, keré mají v sobě šachtu na HDO používají oddělené relé stykačů a tarif přepínají elektronicky (optočlen), stále se vyžaduje použití L1 pro stykač - vysvětlení: tradice, pro pořádek, co kdyby přišly jiné elměry.
U ČEZu se stále používají samostatná HDO s přepínacím kontaktem, kde je požadavek použití stejné fáze oprávněný, pár svařených kontaktů jsem už zažil
Milan Karvánek:
Citace: Václav 3 24.04.2008, 08:50
Včera jsem měl jednání s techniky PRE (montáž elektroměrů), tak mi to nedalo a zavedl jsem řeč na téma L1 pro HDO a stykač. Byť v Praze používané elměry ZPA DU 310, keré mají v sobě šachtu na HDO používají oddělené relé stykačů a tarif přepínají elektronicky (optočlen), stále se vyžaduje použití L1 pro stykač - vysvětlení: tradice, pro pořádek, co kdyby přišly jiné elměry.
U ČEZu se stále používají samostatná HDO s přepínacím kontaktem, kde je požadavek použití stejné fáze oprávněný, pár svařených kontaktů jsem už zažil
;D Tak asi technik PRE od technika, protože já se zase z konzultace dozvěděl, že to je už jedno. Zbývá než ta tradice, nic proti, sám jí dodržuji, stejně jako fázi vlevo ;)
Jinak zavedení elektroměrů s integrovaným HDO byl od PRE geniální a revoluční krok správným směrem. (jednicka) Onehdá jsem řešil nešťastníky ve správě ČEZ, kteří musí zainvestovat 1x větší rozvaděč. Chudí stavitelé RD pak sáhnou po nejlevnějších kusech rozvaděčů, zaručeně českých firem s regionální působností, z jejichž dvířek se ve venkovním prostředí barva začíná loupat již po pár měsících. Fakt politováníhodn é. :'(
Václav 3:
Souhlasím s tím, že elektroměry s integrovaným HDO jsou krok správným směrem, vždyť to bylo také třeba, předtím používané řešení s HDO namontovaným na krytu přívodních svorek elměru byla nebezpečná opičárna, která kolikrát nedržela pořádně pohromadě mechanicky a elektrické zapojení také nebyla žádná sláva.
Stanislav Kučera:
Vážení pánové,
hezká diskuse o krajových zvyklostech. Překontrolujte si však v normě tvrzení přispívajících, že ČSN 60 446 ed. 2 předepisuje pořadí barev! Když se podíváte do výše zmíněné normy, zjistíte, že tyto informace pocházejí pouze z přílohy A (informativní), kde jednak není určeno která barva k označení L1, L2 a L3 přímo přísluší, ale barevná "kolečka" jsou spojena v tabulce spojkou "nebo" a dále v poznámce b) této tabulky je uvedeno: Uváděné barvy se nevstahují na označení pro fázování ani na směr točení.
Takže dále pracujte a zapojujte tak, jak jste zvyklí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana