Jaké je určení jednotlivých fází na 5-ti žilovém kabelu?
Jaroslav Hasala:
Myslím si, že není tak podstatné, jestli bude L1 hnědá nebo černá.
Nelze jednoznačně říci, že je něco dobře a něco špatně.
Důležité je aby bylo zapojení jednotné v celém objektu.
Václav 3:
Tak jsem včera měl v ruce rozvaděč od německého zařízení a bylo tam pořadí barev fází černá, hnědá, šedá. Tak mají asi v tom Německu stejný b....l jako u nás. Pokud se nepletu EON jsou také Němci a chtějí hnědou první. A přitom by bylo tak hezké a užitečné, kdyby se používalo jedno pořadí bez vyjímek, někdo by se musel sice přizpůsobit, ale pak ta pohodička. Já osobně bych hlasoval za verzi černá, hnědá, šedá protože se nejvíc podobá bývalé kombinaci černá, červená, modrá. Tak to bylo tehdá zažité a nepamatuji, že by někdo diskutoval proč. Jinak to dělali jen fušeři.
Milan Karvánek:
Nějak nechápu proč tohle téma stále jitří tolik lidí. Není přece důležité skutečné pořadí fází, ale jejich sled. Ani ta tolikrát proklamovaná 1. fáze "z důvodu spínání blokovacích stykačů" nemá dnes žádný význam, když v HDO jsou pouze spínané bezpotenciálov é kontakty.
Josef Pentoda:
Velice pěkná a plodná diskuse. Laik žasne a odborníci citují normy. Co kraj to jiný zvyk.
Vždy bude L1,L2, L3 + PEN . L1 se indikuje systémem svítí nesvítí atd.
Lety praxe ověřeno: živá je vždy nejtmavší barva není důležité zda je instalace domovní, nebo průmyslová. Proto mám L1 černou, L2 hnědou a L3 šedou. Hlavně v celém objektu stejně zapojené rozvodnice a zásuvky. Nemám problém s připojením fáze vlevo u zásuvek 230V dělám to tak pěknou řádku let.
Nedělám něco špatně?
pajapaja:
Mimotechnická pomůcka:
L1 -černá
L2-hnědá
L3-šedivá
podle pořadí začátečních písmen v abecedě :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana