Jak stanovit cenu odběru při poruše elektroměru?
tomáš buřival:
Před rokem mi v domě e-on vyměnil elektroměr a nyní při odečtu (po roce) zjistili, že celý rok elektroměr nefungoval. Teď mi navrhují k zaplacení částku stejnou jako v předcházejícím roce. Háček je ovšem v tom, že před půl rokem jsem zrušil velkou část přímotopů a topím jinak, takže rozdíl v ceně by byl dost velký.
Ví někdo, jak to řešit?
Fuk Tomáš:
Citace: tomáš buřival 31.03.2008, 23:16
Před rokem mi v domě e-on vyměnil elektroměr a nyní při odečtu (po roce) zjistili, že celý rok elektroměr nefungoval. Teď mi navrhují k zaplacení částku stejnou jako v předcházejícím roce. Háček je ovšem v tom, že před půl rokem jsem zrušil velkou část přímotopů a topím jinak, takže rozdíl v ceně by byl dost velký.
Ví někdo, jak to řešit?
Scénář A: doložíte jim, že jste přímotopy zrušil a topíte jinak. Doložíte, kolik jste spálil plynu/dřeva/uhlí či čeho a oni vám navrhnou nějakou nižší spotřebu. Zároveň vám zruší tarif D45d, protože jim prokážete, že nesplňujete podmínky přiznání tarifu. A ještě vás sprdnou, protože takovou věc jako zrušení přímotopů jste byl povinen jim nahlásit.
Scénář B: necháte to být, protože to vás nejspíš vyjde levněji.
tomáš buřival:
To: Fuk
Určitou logiku Vaše odpověď má, ona totiž asi nakonec nastane varianta B...
Jenomže problém není černobílý, já jsem přímotopy nezrušil, visí na stěně, pouze jsem je neprovozoval ani zdaleka v takové míře, jako v předchozích letech. Pořídil jsem si přitápění na dřevo, úspora tam tedy jistě bude. Faktury mám, určitý argumen to je. Ale nejde mi do hlavy, jak může e-on předpokládat, že spotřeba byla stejná jako v předchozím období.
Předpoládal bych, že pokud elektroměr nenaměří nic, právo je na mé starně a dá se toho využít - nyní pominu spekulace se skutečným odebraným množstvím, které je
nezjistitelné.
Jiří Schwarz:
Mám dojem, že tohle by byla otázka spíše na právníka nebo soudního znalce, aby poudil jaký nárok má dodavatel energie, když ji vlastní vinou nedokázal změřit.
Václav 3:
to Tomáš:
pokud jste přímotopy neodstranil, ničeho jste se nedopustil, nárok na D45d máte stále a to že jste částečně topil jiným způsobem musíte prokázat, ale prostor pro vyjednávání nějaký je, zkuste to, můžete na tom jenom vydělat. Chyba byla, že jste na to, že elměr nepracuje, nepřišel hned po montáži. Já , pokud vím, že některému z mých zákazníků vyměnili elměr, nebo po změně sazby, vždy doporučuji jeho kontrolu, nebo ji provádím sám - stačí zkontrolovat, že elměr pracuje, jeho přesnost se v běžných podmínkách nedá kontrolovat - na to jsou odborníci v cejchovně
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana