Je nutná v serverovně antistatická podlaha?

<< < (3/3)

Omen:
V roku 1987 som projektoval a pomáhal realizovať VS s počítačom SM14-20. Keďže bola požadovaná klimatizácia, navrhol som zdvojenú podlahu a samozrejme antistatickú krytinu. Medzi vlastnú podlahu a nalepenú krytinu boli vložené medené pasiky, ktoré boli sperátnym uzemňovacím vodičom uzemnené na centrálnu zemniacu svorku v rozvodnici v suteréne. Kryty všetkých zariadení v stojanoch mali ochranné uzemneníe ("žltozelené") a naviac boi všetky stojany ešte uzemnené separátnym zemniacim vodičom na už spomínanú centrálu zemniacu svorku (biely kábel). Počítač sa vypínal a resetoval kovovým kľúčikom - podobne, ako sa ovláda automobil. Ovládací panel tohoto zámku bol separátnym vodičom spojený so stojanom (uzemnený). Napriek všetkým týmto opatreniam, vždy keď som vstal zo stoličky pri konzole a dotkol sa zmieneného kľúčika, počítač zhavaroval (zresetoval). Stolička mala plastový poťah a ja som nosil pohodlné papuče. Dotiahnutie všetkých svoriek a premeranie prechodových odporov neprinieslo žiaden výsledok (v starom VS sa takýto postup osvedčil, keďže sa ukázalo, že fantómové chyby amerického počítača boli spôsobené nedotiahnutými zemniacimi svorkami starej inštalácie - niektoré bolo treba dotiahnúť až o 4 závity !). Riešenie paradoxne prinieslo odpojenie onoho zemniaceho vodiča od zámku počítača na stojan. Pre zaujímavosť ešte dodávam, že keďže počítač bol aj naďalej vysko poruchový, rozhodli sme sa pred vrátením zariadenia k nezvyčajnému kroku - na radu ruských technikov sme vypli klimatizáciu, odstavili všetky ventilátory zariadenia a nechali ho bežať. Odhorelo množstovo polovodičov (paradoxne samé obvody s nízkou hustotou integrácie) - cca 50, ktoré boli následne ruskou stranou vymenené za ČS ekvivalenty. Odvtedy chodil počítač stabilne a bez výpadkov aj bez hlučnej klimatizácie (iba s ventilátormi v stojanoch). Táto informácia vám asi moc nepomôže, ale ja som si fajn zaspomínal :)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana